Tone mrtve ribe u Volosu: Proglašeno vanredno stanje

U lučkom gradu Volosu, u centralnoj Grčkoj, proglašeno je vanredno stanje radi saniranja posledica zagađenja mora izazvanog tonama uginule ribe.
Tone mrtve ribe u Volosu: Proglašeno vanredno stanje
Foto: Beta (AP/Vaggelis Kousioras)
Generalni sekretar za civilnu zaštitu Ministarstva za klimatsku krizu Vasilis Papageorgiu je ukazao da je "u opštini Volos u regionu Tesalije proglašeno vanredno stanje za civilnu zaštitu, kako bi se reagovalo za hitne potrebe i upravljanje posledicama zagađenja mora koje se dogodilo u Pagasetičkom zalivu".
 
To je druga ekološka katastrofa koja je pogodila Volos, 330 kilometara severno od Atine. Prva su bile poplave prošle godine u regionu Tesalije koje su ispunile obližnje jezero koje je bilo isušeno 1962. godine radi borbe protiv malarije, povećavši ga na tri puta veću veličinu od normalne.
"Posle oluja Danijel i Elijas prošle jeseni, oko 20.000 hektara ravnica u Tesaliji je bilo poplavljeno, a slatkovodna riba je rekama preneta u more", objasnio je Dimitris Klaudatos, profesor poljoprivrede i životne sredine na Univerzitetu Tesalije.
 
Od tada je voda jezera značajno opala, terajući slatkovodnu ribu ka luci Volos, zatim u Pagasetički zaliv i Egejsko more, gde ne mogu da prežive.
Samo u utorak vlasti su uklonile 57 tona uginule ribe s plaža u blizini Volosa.
 
Po lokalnom udruženju restorana, broj turista je od prošlogodišnjih poplava opao za skoro 80 ​​odsto.
 
"Situacija s ovom mrtvom ribom će nas ubiti", rekao je Stefanos Stefanu, predsednik udruženja.
 
"Ko će posle ovoga doći u naš grad?", pita se on.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Mnogim Amerikancima dosta političkih vesti

Oko polovine Amerikanaca kaže da izuzetno ili veoma prate političke vesti, a oko 60 odsto da treba da ograniče koliko informacija primaju o politici da bi izbegli osećaj preopterećenosti ili umora.