Florida uklanja "neprikladne" knjige iz škola: Zabranjeni i "Za kim zvono zvoni" i "Ana Karenjina"

Velike američke izdavačke kuće podnele su tužbu protiv Floride zbog zakona koji omogućava školama da zabrane "seksualno eksplicitne" ili "neprimerene" knjige u svojim bibliotekama.
Florida uklanja "neprikladne" knjige iz škola: Zabranjeni i "Za kim zvono zvoni" i "Ana Karenjina"
Foto: Pixabay
U tužbi, koju su u četvrtak podneli izdavači, uključujući "Penguin Random House" i "Simon & Schuster", tvrdi se da taj zakon na Floridi krši pravo na slobodu govora iz Prvog amandmana, kao i da su njime zabranje dela autora poput Ernesta Hemingveja i Maje Anđelu.
 
"Na Floridi nema zabranjenih knjiga. Seksualno eksplicitan materijal nije prikladan za škole", odgovorila je portparolka Ministarstva obrazovanja Floride Sidni Buker.
Radi se o zakonu usvojenom prošle godine, koji zahteva od škola da razviju mehanizam kojim bi roditelji mogli da ulože prigovor na određene knjige koje se nalaze u bibliotekama ili učionicama.
 
Zakon definiše knjige koje podležu uklanjanju iz biblioteka kao "sve one koje opisuju seksualno ponašanje ili koje su neprikladne za nivo razreda i starosnu grupu učenika u školi".
Prema izveštaju koji je u aprilu objavila Pen Amerika, neprofitna organizacija koja se zalaže za slobodu govora, na Floridi je zabeleženo 3.135 zabrana knjiga od jula 2021. do decembra 2023.
 
Među uklonjenim knjigama su "Za kim zvono zvoni" Ernesta Hemingveja, "Najplavlje oko" Toni Morison i "Ana Karenjina" Lava Tolstoja.
 
Pojedini autori bestselera, uključujući Džona Grina i Džodi Pikolt, kao i roditelji koji se protive zakonu Floride, takođe su se pridružili tužbi izdavača.
 
Oni tvrde da državni zakon dozvoljava školama da automatski zabrane knjige bez konsultacija sa profesionalcima, kao što su nastavnici ili stručnjaci za medije, da odrede koje su knjige prikladne.
 
Dodaje se da su neke škole zabranile knjige koje uključuju frazu "vođenje ljubavi", ne uzimajući u obzir kontekst knjige u celini.
 
U tužbi je navedeno da ova ograničenja važe za sve razrede, od vrtića do dvanaestog razreda, uz obrazloženje da je zakon stvorio režim stroge cenzure u školama.
  • zezate se?

    02.09.2024 10:17
    penguin books
    ovi: https://en.wikipedia.org/wiki/Roald_Dahl_revision_controversy tuze nekog jer ne zeli da ima neke knjige u svojoj biblioteci? menjati tiho knjige njihovim modifikovanim verzijama, postepeno unistavajuci originalnu verziju je bas demokratski i civilizovano??
  • Bitno

    02.09.2024 08:51
    Je
    Da se unište prave vrednosti na svim nivoima u književnosti,umetnosti,muzici,filmu(setite se zabrane Diznijevih crtaća uz koje smo odrasli)...,pre svega porodici.Ne znam ko to radi,ali je sve osmišljeno da se naša jedina planeta uništi.
  • Nina

    01.09.2024 14:29
    Glupo je zabraniti kvalitetne knjige zbog tih stvari, jer znate ucenici imaju i net pa mogu kuci opusteno da traze te teme ako ih vec zanima i sta cete onda?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Mnogim Amerikancima dosta političkih vesti

Oko polovine Amerikanaca kaže da izuzetno ili veoma prate političke vesti, a oko 60 odsto da treba da ograniče koliko informacija primaju o politici da bi izbegli osećaj preopterećenosti ili umora.