VIDEO: Električni automobil se zapalio u garaži, izgorelo još 880 vozila - sad uvode nova pravila

U Seulu pripremaju novi zakon koji će zabranjivati korišćenje podzemnih garaža za sva električna vozila čije su baterije napunjene na više od 90 odsto kapaciteta.
VIDEO: Električni automobil se zapalio u garaži, izgorelo još 880 vozila - sad uvode nova pravila
Foto: Pixabay
Takođe, biće uvedeno ograničenje punjenja na brzim javnim punjačima na 80 odsto kapaciteta. 
 
Povod ovakvim potezima je događaj koji se zbio ranije u avgustu kada je na mercedesu EQE, koji je bio parkiran u podzemnoj garaži, izbio požar. Epilog je bio oštećenje 880 vozila, a 1.600 domaćinstava je ostalo bez struje i vode na čak nedelju dana.  
Korejski JoongAng Daily javlja kako će zakon stupiti na snagu do kraja septembra. 
 
Mnogi stručnjaci za električna vozila u zemlji protive se pravilima. Prema profesoru Yoon Won-subu, koji vodi centar za istraživanje baterija koji vode Univerzitet Sungkyunkwan i Samsung SDI, nema dokaza da potpuno napunjene baterije predstavljaju veći rizik da dođe do požara.
"Preterano punjenje nije presudni faktor kod požara. Električni automobili su od samog početka dizajnirani i projektovani tako da nikada ne dostignu punu napunjenost, čak i ako na nadzornoj ploči piše da su na 100 odsto. Nedokazan je argument da baterije nose veći rizik od požara kada su potpuno napunjene. Čini se pomalo poput 'lova na veštice' koji onemogućava ulazak u podzemne garaže vlasnicima električnih vozila čiji se automobili napunjeni 90 odsto. Bitno je osmisliti odgovarajuće protivmere nakon temeljne rasprave među stručnjacima", ukazao je profesor.
 
Od 139 požara na električnim vozilima prijavljenih u Južnoj Koreji u poslednje tri godine, samo 26 se dogodilo dok se automobil punio. Poređenja radi, 68 požara izbilo je dok je vozilo bilo u vožnji, dok se još 36 dogodilo kad je e-vozilo bilo parkirano.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Mnogim Amerikancima dosta političkih vesti

Oko polovine Amerikanaca kaže da izuzetno ili veoma prate političke vesti, a oko 60 odsto da treba da ograniče koliko informacija primaju o politici da bi izbegli osećaj preopterećenosti ili umora.