Istraživanje: Ovi gradovi su najprikladniji i najudobniji za život

Globalni indeks gradova procenio je destinacije u svetu kako bi se kreirala lista destinacija koje su najprikladnije za život na svetu, a na prvom mestu je Grenobl u Francuskoj.
Istraživanje: Ovi gradovi su najprikladniji i najudobniji za život
Foto: Pixabay
Studija je uzela u obzir šest ključnih kriterijuma: očekivani životni vek, prihod po osobi, jednakost prihoda, rekreativne i kulturne pogodnosti, brzinu interneta i troškove stanovanja.
 
Dok evropski gradovi dominiraju, jedan australijski grad je takođe zaslužio mesto na ovoj listi.
10. Nant, živahan grad u zapadnoj Francuskoj, poznat je po svojoj bogatoj istoriji, kulturnim atrakcijama i dinamičnom urbanom životu. U Château des Ducs de Bretagne, koji je nekada bio rezidencija vojvoda od Bretanje, sada se nalazi Muzej istorije. Nudi uvid u srednjovekovnu prošlost grada i sadrži dobro očuvanu arhitekturu i izložbe.
 
9. Gent, slikoviti grad u Belgiji, poznat je po svom srednjovekovnom šarmu, živopisnoj kulturnoj sceni i prekrasnoj arhitekturi. To je ujedno i najprohodnija destinacija u zemlji. Slikovite gradske sporedne uličice savršene su za laganu šetnju. Istorijske građevine koje obrubljuju kanale prekrasno se odražavaju u vodi, nudeći ikoničan pogled na istorijsku arhitekturu grada.
 
8. Cirih - Najveći švajcarski grad poznat je po visokom kvalitetu života, prekrasnom okruženju i bogatoj kulturnoj sceni. Lokalno stanovništvo može uživati u šetnjama obalama jezera, u obilasku brodom ili se opustiti u jednom od parkova pored jezera.
 
7. Rejkjavik - Glavni grad Islanda jedno je od najboljih mesta za život na svetu, a tu reputaciju uživa već neko vreme.
 
6. Luksemburg, glavni grad istoimene zemlje, poznat je po niskoj stopi kriminala i izuzetno čistim ulicama, što doprinosi visokom osećaju sigurnosti i blagostanja. Grad Luksemburg ima veoma efikasnu i razgranatu mrežu javnog prevoza. Nedavno uvođenje besplatnog javnog prevoza dodatno je poboljšalo dostupnost i udobnost za stanovnike.
 
5. Bazel - Ovaj švajcarski grad je visoko cenjen zbog svoje pogodnosti za život, spoja bogatog kulturnog predela s praktičnim, visokokvalitetnim životnim uslovima. Bazel pruža odlične zdravstvene usluge sa renomiranim medicinskim ustanovama.
 
4. Bergen u Norveškoj poznat je po svojim prekrasnim prirodnim predelima, uključujući fjordove, planine i obale. Grad nudi brojne aktivnosti na otvorenom, od planinarenja po okolnim planinama do jedrenja i vožnje kajakom. Grad je poznat po svojoj sigurnosti, čistoći i niskoj stopi kriminala.
3. Bern - Glavni grad Švajcarske može se pohvaliti dobro očuvanim srednjovekovnim starim gradom, koji je pod zaštitom UNESCO-a. Šarmantne gradske ulice i istorijske zgrade doprinose njegovoj jedinstvenoj atmosferi. Bern je poznat po obilju zelenih površina, uključujući vrt ruža (Rosengarten) i botanički vrt Bern.
 
2. Kanbera - Glavni grad Australije poznat je po svojoj visokoj odgovornosti zbog jedinstvenog spoja prirodnih lepota, modernih sadržaja i dobro planiranog urbanog dizajna. Kanbera je poznata po svom visokom životnom standardu, sa čistim i sigurnim okruženjem, dobro održavanim javnim prostorima i efikasnim javnim uslugama.
 
1. Grenobl - Dragulj koji se nalazi u francuskim Alpima može se pohvaliti kombinacijom prirodnih lepota, živog kulturnog života i visokog kvaliteta života. Takođe je centar za naučna istraživanja i tehnološke inovacije, posebno u oblastima nanotehnologije i biotehnologije. Grenobl je posebno poznat po svojim inicijativama za biciklizam, uključujući opsežne biciklističke staze i usluge iznajmljivanja.
  • Prihod po osobi

    02.09.2024 10:31
    Nikako da u Srbiji neko objavi ovu stavku "prihod po osobi" po opštinama i gradovima Srbije !
    A razlog što se u Srbiji krije "prihod po osobi po gradovima" je taj što bi se onda videlo da Beograd ima 20 puta veći "prihod po osobi" od gradova ostatka Srbije.
    A onda bi krenuo ustanak protiv AV-a, jer je između Beograda i ostatka Srbije po "prihodu po osobi" veća razlika nego sa Afrikom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Mnogim Amerikancima dosta političkih vesti

Oko polovine Amerikanaca kaže da izuzetno ili veoma prate političke vesti, a oko 60 odsto da treba da ograniče koliko informacija primaju o politici da bi izbegli osećaj preopterećenosti ili umora.