Australija će deci zabraniti korišćenje društvenih mreža

Australija planira da do kraja ove godine usvoji nove zakone koji će onemogućiti deci korišćenje društvenih mreža zbog rizika koje one imaju po njihovo telesno i mentalno zdravlje.
Australija će deci zabraniti korišćenje društvenih mreža
Foto: Pixabay
To je jutros rekao premijer Entoni Albaniz.
 
Premijer je najavio da će njegova vlada levog centra tokom sledećih nekoliko meseci uvesti probni period tokom kog će od korisnika društvenih mreža zahtevati proveru godišta.
"Želim da se deca i mladi sklone od svojih uređaja. Želim da ih vidim na fudbalskom igralištu, bazenu ili teniskom terenu. Želim da imaju stvarna iskustva sa stvarnim ljudima jer znamo koliku štetu društvene mreže mogu da nanesu", kazao je Albaniz nacionalnoj televiziji.
 
Premijer nije bio sasvim precizan kod starosne granice ispod koje ne bi bilo dozvoljeno korišćenje društvenih mreža, ali je rekao da će ona biti između 14 i 16 godina. 
Uz to, naglasio je da je zabrinut zbog efekta koje sajber nasilje ima na mentalno zdravlje dece, kao i zbog lake dostupnosti sadržaja na društvenim mrežama koje smatra štetnim.
 
Do sada je nekoliko zemalja pokušalo da maloletnicima ograniči pristup društvenim mrežama, ali kao najveće prepreke u tom naumu pokazali su se pravni izazovi i tehnologija, poput privatnih mreža koji prikrivaju lokaciju. 
 
"Ovo je globalni problem s kojim se suočavaju vlade širom sveta. Znamo da to nije jednostavno niti lako, inače bi vlade već reagovale i nešto uradile po tom pitanju", rekao je Albaniz.
  • Branko

    10.09.2024 17:47
    Ne smemo prvi
    Kod nas bi odmah rekli da imamo autokratski, diktatorski režim.
  • predrag

    10.09.2024 12:51
    Hajde da neko uradi tako nesto pametno.. kod nas uvek mora se ceka neko drugi, nemamo svoj mozak. Tj svi su nesposobni.
    Ni odrasli ne mogu da kontrolisu uticaj mreza na svoje telesno i mentalno zdravlje.

    Pa uticaj komercijalne TV-a na "telesno i mentalno zdravlje".
    Samo minut gledanja Elite ili Pink-a uopste (tog tipa programa) izaziva odumiranje milijardu mozdanih celija ..
    Dato je vlasniku da se bogati na tim milijardama celija.

    A da neko napravi/ proizvede neku masinu ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Mnogim Amerikancima dosta političkih vesti

Oko polovine Amerikanaca kaže da izuzetno ili veoma prate političke vesti, a oko 60 odsto da treba da ograniče koliko informacija primaju o politici da bi izbegli osećaj preopterećenosti ili umora.