Šah se vraća u osnovne škole u Srbiji

Nakon više od deset godina, kada je bio i izborni predmet, šah se od ove školske godine, kao slobodna nastavna aktivnost, vraća u osnovne škole.
Šah se vraća u osnovne škole u Srbiji
Foto: Pixabay
Šah će se birati u petom ili šestom razredu, a ocenjivaće se opisnim ocenama.
"Šah je zamišljen kao jedna simbolička slika života", kaže za N1 Ivan Marković, internacionalni majstor šaha i koautor udžbenika za učenike osnovnih škola "Tri, četiri, pozor – šah".
"Zapravo kroz te zakonitosti, deca direktno stiču priliku da kroz povratnu informaciju o svom uspehu, sposobnosti razumevanja i slično, prepoznaju neke životne situacije i lakše ih prihvate. Šah je istovremeno i sport, a jedna od definicija sporta je uzajamna potraga za izvrsnošću. Svaki potez je neka zona narednog razvoja i to je velika prilika za nas da se samousavršavamo ukoliko to želimo", opisuje on značaj šaha za razvoj dece.
 
Suština ideje je, ističe, da se deca, a donekle i nastavnici, podsete da se može učiti i kroz igru.
  • Marija

    11.09.2024 17:29
    Divna vest
    Nadam se da ce sto vise dece hteti da igraju. Ja kao dete nisam imala sa kime osim kod kuce
  • perdrag

    11.09.2024 14:37
    Znam obrazovane ljude, takmicare u sahu, a sa tjuba su shvatili da je Zemlja ipak ravna ploca. I slicne stvari.

    Znaci sah im nije pomogao da shvate prirodu.
    A tjub im je odmogao.
  • TsiBB

    11.09.2024 13:16
    Šah?
    AV gambit?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Mnogim Amerikancima dosta političkih vesti

Oko polovine Amerikanaca kaže da izuzetno ili veoma prate političke vesti, a oko 60 odsto da treba da ograniče koliko informacija primaju o politici da bi izbegli osećaj preopterećenosti ili umora.