Katedrala Notr Dam dobila nova zvona, 8. decembra svečano otvaranje

Katedrala Notr Dam u Parizu, teško oštećena požarom 2019. godine, danas je dobila nova zvona.
Katedrala Notr Dam dobila nova zvona, 8. decembra svečano otvaranje
Foto: Beta/AP
Njeno svečano otvaranje je zakazano za 8. decembar.
 
Kolona kamiona sa osam restauriranih zvona, od kojih je najteže četiri tone, stigla je do velikog gradilišta kod Bogorodičine crkve na ostrvcu u reci Seni. Zvona su blagosiljana i podignute da budu okačena u dve kule.
Zvona će se postavljati jedno po jedno i isprobavati, ali sva neće zvoniti punom snagom do dana ponovnog otvaranja katedrale, rekao je Filip Jost, koji nadgleda ogromni projekat rekonstrukcije Notr Dama.
 
On je stizanje zvona nazvao "veoma lepim simbolom ponovnog rođenja katedrale".
Starešina te katedrale čija je izgradnja počela u 12. veku i potom je dograđivana po novim planovima uz promene izgleda, Olivije Ribado Dima je s građevinarskom kacigom ušao u crkvu i rekao da su zvona "znak da će katedrala ponovo odjeknuti i da će se njen glas ponovo čuti. Znak poziva na molitvu i znak okupljanja".
 
Zvona su izgrađena da zamene starija koja su od požara izgubila stari zvuk, a napravljena za 850. godišnjicu crkve.
 
Krov i kula - "strela" na krovu katedrale koji su se srušili od požara, zamenjeni su, te se skele postepeno skidaju.
  • Antuntun

    13.09.2024 12:29
    Da podsetim produhovljene komentatore da su i donacije za Hilandar uplaćivale i druge države i pojedinci stranci. Takođe,EU je za dvadeset i kusur godina ulupala milijarde eura donacija za sve i svašta po Srbiji. Ne znam kako stojte sa obrazovanjem, ali očigledno ne shvatate šta Notr Dam predstavlja za kulturno nasleđe i uopšte kolektivnu svest Evrope i sveta. Znam da će argument većine biti "meni ne znači ništa", ali to se i očekuje od nekoga ko se radovao dok je Notr Dam goreo. Vama zapravo ništa ne znači ništa. Vlast i svakojaki prilepci vlasti u Srbiji pokradu milione eura svaki dan, još jednom - svaki dan. Što se mene tiče, više vredi pokloniti Notr Damu nego Dodiku.
  • Vule

    13.09.2024 11:22
    hoće li
    Kvazimodo doći da otvori crkvu za koju je onomad dao naše pare?
  • Dejan

    12.09.2024 23:26
    Ccv
    Srbsko milionce je tu negde pretopljeno,mogla bi neka freska,vitraz, koje ocilo i ostalo !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Mnogim Amerikancima dosta političkih vesti

Oko polovine Amerikanaca kaže da izuzetno ili veoma prate političke vesti, a oko 60 odsto da treba da ograniče koliko informacija primaju o politici da bi izbegli osećaj preopterećenosti ili umora.