Egipatski arheolog poziva Berlin da vrati bistu kraljice Nefertiti

Istaknuti egipatski arheolog i bivši ministar za starine Zahi Havas pokrenuo je peticiju za povratak u Egipat biste kraljice Nefertiti trenutno izložene u Novom muzeju u Berlinu.
Egipatski arheolog poziva Berlin da vrati bistu kraljice Nefertiti
Foto: Screenshot (Jutjub/Histori)
Poznatu oslikanu bistu staru oko 3.400 godina otkrila je 1912. godine u Tel el-Amarni, oko 300 km južno od Kaira, nemačka arheološka misija na čelu s arheologom Ludvigom Borhartom, te ju je iduće godine poslala u Berlin.
 
Havas tvrdi da je nakon pronalaska statua premazana glinom da bi ga neprimetno transportovali u Nemačku.
 
Egipat uporno traži povrat statute još od 1930.
Amarna je kratko bila prestonica Nefertitinog muža, faraona Ehnatona iz 18. dinastije, koji je vladao do otprilike 1335. godine pre nove ere.
 
U peticiji, Havas traži povraćaj biste uz objašnjenje da je protivzakonito odneta iz Egipta.
Havas je istakao da ne poziva na repatrijaciju artefakata koji su legalno izneti iz Egipta.
 
Njegova kampanja je usredsređena na povratak u domovinu tri glavna vredna predmeta, a to su uz bistu Nefertiti, kamen iz Rozete, koji je omogućio dešifrovanje pisma antičkog Egipta i zodijak iz Dendere.
  • Dr

    16.09.2024 09:51
    Ne mešam se u politiku
    Ali kada bi kolonizatori (po principima pravičnosti čiji su danas oni najveći glasnogovornici) vratili sve što su opljačkali (recimo od krstaških ratova) i pravedno platili nadoknadu za robovski i prinudni rad " bojim " se da bi danas najbogatije zemlje postale najsiromašnije. Vratiće I platice samo ono što moraju u procesima koji će trajati decenijama!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Mnogim Amerikancima dosta političkih vesti

Oko polovine Amerikanaca kaže da izuzetno ili veoma prate političke vesti, a oko 60 odsto da treba da ograniče koliko informacija primaju o politici da bi izbegli osećaj preopterećenosti ili umora.