Dvojica ruskih astronauta postavila rekord za najduži boravak na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Dvojica Rusa su postavila rekord za najduži kontinuirani boravak na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos.
Dvojica ruskih astronauta postavila rekord za najduži boravak na Međunarodnoj svemirskoj stanici
Foto: Beta (Roscosmos/AP)
Roskosmos je saopštio da su Oleg Kononenko i Nikolaj Čub oborili stari rekord od 370 dana, 21 sat i 22 minuta, koji su u septembru 2023. postavili Rusi Sergej Prokopjev i Dmitrij Petelin i Amerikanac Fransisko Rubio.
 
Čub i Kononenko će još nekolika dana boraviti u svemiru pre planiranog povratka na Zemlju 23. septembra.
Kononenko (59) ima i druge rekorde u trajanju boravka u svemiru, uključujući ukupno vreme provedeno u svemiru – 1.110 dana tokom pet misija.
 
Poređenja radi, NASA-ina astronautkinja s ukupno najviše dana u svemiru, Pegi Vitson, zauzima osmo mesto na međunarodnom nivou. Vitson je bila u svemiru ukupno 675 dana u tri duge i jednoj kratkoj misiji.
Dvoje američkih astronauta, Buč Vilmor i Suni Vilijams, koji se trenutno nalaze na MSS, sticajem okolnosti su bili na svemirskoj stanici tokom većeg dela rekordnog boravka Rusa.
 
Nakon što su NASA i Boing identifikovali curenje helijuma i probleme s potisnicima u svemirskoj kapsuli Starlajnera, doneta je odluka da se kapsula pošalje nazad bez Vilmora i Vilijams, pa su ostali na MSS radi sopstvene bezbednosti.
 
NASA je uvidela da dvoje astronauta zbog produženog boravak u svemiru neće biti na Zemlji u vreme američkih predsedničkih izbora u novembru. Astronauti su rekli na konferenciji za novinare 13. septembra da će ipak moći da glasaju na izborima i da će koristiti satelite za pošalju svoje glasove na Zemlju.
 
Vilmor i Vilijams bi trebalo da se vrate na Zemlju u februaru.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Mnogim Amerikancima dosta političkih vesti

Oko polovine Amerikanaca kaže da izuzetno ili veoma prate političke vesti, a oko 60 odsto da treba da ograniče koliko informacija primaju o politici da bi izbegli osećaj preopterećenosti ili umora.