Rekordne letnje temperature u jugoistočnoj Evropi

Rekordno visoke temperature zabeležene su ovog leta u jugoistočnoj Evropi, pokazuje prva procena evropske službe za klimatske promene Kopernikus.
Rekordne letnje temperature u jugoistočnoj Evropi
Foto: 021.rs
Ljudi u tom regionu bili su izloženi ozbiljnom toplotnom stresu pošto je maksimalna dnevna temperatura iznosila najmanje 32 stepena Celzijusa i to u 66 dana, objavio je Kopernikus.
 
Bio je to daleko najveći broj dana s takvim toplotnim stresom u jugoistočnoj Evropi, s prosečnim brojem od 29 vrućih dana.
I Sredozemno more je zabeležilo rekord prema prvim podacima: prosečna temperatura na površini vode iznosila je 28,45 stepeni Celzijusa 13. avgusta.
 
"Ekstremne temperature u regionima poput jugoistočne Evrope utiču na dobrobit Evropljana jer građani u ovom regionu doživljavaju veći toplotni stres nego pre“, rekla je Samanta Bardžes, zamenica direktora službe.
Više od trećine (35 odsto) evropskih reka, posebno u jugoistočnoj Evropi, imalo je vrlo nizak vodostaj.
 
Ali, reke u velikim delovima centralne Evrope imale su izuzetno visoke vodostaje za ovo doba godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin