Većina Nemaca bi starije vozače ponovno poslala na vozački ispit

Većina nemačkih građana veruje da bi stariji vozači trebalo ponovo da polažu vozački ispit, pokazalo je istraživanje Forsa, prenosi Nemačka novinska agencija (dpa).
Većina Nemaca bi starije vozače ponovno poslala na vozački ispit
Foto: Pixabay
Naime, 85 odsto od 1.207 ispitanika ocenilo je da bi vozači stariji od 75 godina trebalo da sednu za volan sa stručnjakom koji će proceniti koliko su sposobni da budu u saobraćaju, prenosi Fenix magazin. Anketno istraživanje naručila je nemačka organizacija za kontrolu kvaliteta TÜV.
 
Devet od deset ispitanika izjavilo je da će, kada za to dođe vreme, biti spremni da dobrovoljno odustanu od vožnje. Većina, 84 odsto, zaključila je da bi ih na to naterale fizičke poteškoće.
Udeo starijih vozača u Nemačkoj raste sa starenjem stanovništva, upozorio je direktor TÜV-a Joahim Bjuler. Prema podacima TÜV-a, u tri od četiri saobraćajna incidenta u kojima učestvuju osobe starije od 75 godina, za nesreću su krive starije osobe.
 
Nešto više od tri četvrtine ispitanika reklo je da bi stariji vozači trebalo da prođu obavezni pregled, a tačno četiri petine da bi, ako se utvrdi da nisu sposobni za vožnju, trebalo da izgube vozačku dozvolu.
To se, međutim, kosi s ocenom 88 odsto ispitanika da bi starije osobe "koliko je to moguće” trebalo da procene sopstvene sposobnosti.
 
Nemačka je visoko "automobilizirana" zemlja i 72 odsto ispitanika vidi automobil kao preduslov za učestvovanje u društvenom životu. Inače, vozačka dozvola za vožnju automobila ili motocikla u Nemačkoj važi doživotno.
 
Europska komisija nedavno je predložila kraći rok važenja produženja vozačkih dozvola za starije osobe, uz obavezni lekarski pregled. Evropski parlament odbio je tu inicijativu, prepustivši državama članicama da same regulišu pitanje vozačkih dozvola.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin