Evropski grad proglašen je najskupljim na svetu za život u 2024.

Švajcarska je poznata po visokim troškovima života, a to je potvrdio i ovogodišnji izveštaj "Cost of Living Index by City 2024", koji je objavio Numbeo, najveća svetska baza podataka o gradovima.
Evropski grad proglašen je najskupljim na svetu za život u 2024.
Foto: Pixabay
Prema njihovim podacima, najskuplji gradovi za život do sada u 2024. godini su Ženeva i Cirih, a za petama im je Njujork. Pri izradi tog izveštaja uzeti su u obzir troškovi namirnica, stanarina, obroci u restoranu i ukupni troškovi života.
 
U Ženevi su namirnice skuplje za 11,4 odsto nego u Njujorku, a cene u restoranima više su za 1,5 odsto. Međutim troškovi stanovanja jeftiniji su u Ženevi za 40,4 odsto nego u Njujorku.
Ovo je top 10 najskupljih gradova za život:
 
1. Ženeva, Švajcarska
2. Cirih, Švajcarska
3. Njujork, SAD
4. San Francisko, SAD
5. Boston, SAD
6. Rejkjavik, Island
7. Vašington, SAD
8. Sijetl, SAD
9. Los Anđeles, SAD
10. Čikago, SAD
Iako je Švajcarska najskuplja država za život na svetu, Ženeva se takođe rangira kao jedan od najboljih gradova za život. Sredinom godine Beč je proglašen četvrti put u zadnjih šest godina najboljim gradom za život, prema podacima Economist Intelligence Unita (EIU). Cirih se našao na trećem, a Ženeva na šestom mestu te lestvice.
 
Prošle godine "The Economist" je objavio koji su najskuplji gradovi u 2023. U izveštaju "Index Worldwide Cost of Living" upoređuju se cene više od 200 proizvoda i usluga u 173 grada, a prema tim rezultatima najskuplji su ispali Singapur i Cirih. Ženeva je bila na trećem mestu, izjednačena s Njujorkom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin