VIDEO: Solt Lejk Siti koristi laserske zrake za nadzor saobraćaja

Napredna tehnologija može detektovati prestupnike, ali i aktivno optimizovati tok saobraćaja u realnom vremenu.
VIDEO: Solt Lejk Siti koristi laserske zrake za nadzor saobraćaja
Foto: Screenshot (Youtube/KSL News)
Državne vlasti Jute odlučile da u Solt Lejk Sitiju počnu da koriste naprednu tehnologiju za povećanje sigurnosti saobraćaja na raskrsnicama. Radi se o primeni lidara (Light Detection and Ranging), optičkog mernog instrumenta koji koristi laserske zrake.
 
Takvu tehnologiju koristi Mercedesova S klasa koja je postala prvi automobil s nivoom 3 autonomne vožnje. Trenutno se nova tehnologija koristi na pet raskrsnica, a omogućava registrovanje pešaka, biciklista i vozila.
Za razliku od klasične kamere, ovaj sistem beleži celokupno kretanje objekta kroz raskrsnicu, što omogućuje naknadnu obradu podataka i definisanje pojedinih putanja. Budući da beleži i brzinu, ova tehnologija omogućava reviziju sistema regulacije saobraćaja u cilju postizanja optimalnog protoka.
"Zamislite da neko prelazi kolovoz i spotakne se i jednostavno ne može da stigne na vreme. Ne moramo ništa da radimo manuelno, automatski će se prilagoditi vreme kako bi se omogućio siguran prelaz", rekao je za Fox13 portparol UDOT-a Džon Glison.
 
Nije poznato koliko koštaju sistemi koje je razvio Panasonic, ali odeljenje za saobraćaj savezne države Jute (UDOT) otkriva kako će nova tehnologija biti uvedena na druge lokacije u državi korišćenjem dela bespovratnih sredstava od 20 miliona dolara. Fox13 sugeriše da je cena tehnologije između 30.000 i 40.000 dolara.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin