Prodavac antikviteta u podrumu pronašao Pikasovu sliku: Vredi šest miliona dolara

Slika koju je pronašao italijanski trgovac antikvitetima dok je čistio podrum kuće na Kapriju je originalni portret koji je naslikao španski slikar Pablo Pikaso, otkrili su italijanski stručnjaci.
Prodavac antikviteta u  podrumu pronašao Pikasovu sliku: Vredi šest miliona dolara
Foto: Pixabay (ilustracija)
Nakon što je 1962. godine slučajno pronašao sliku u podrumu kuće, Luiđi Lo Roso je odneo platno kući u Pompeje, gde je visilo na zidu dnevne sobe narednih nekoliko decenija, iako je njegovoj supruzi slika bila "užasna", piše Guardian.
 
Danas se veruje da je to portret Dore Mar, francuske fotografkinje i slikarke koja je bila Pikasova dugogodišnja muza i ljubavnica.
U gornjem levom uglu slike je karakterističan potpis poznatog umetnika, ali Luiđi Lo Roso nije znao ko je on.
 
Tek mnogo godina kasnije, kada se njegov sin Andrea zainteresovao za sliku, nakon što je uočio slična umetnička dela u enciklopediji istorije umetnosti i počeo da postavlja pitanja o njima, u porodici Lo Roso su se pojavile sumnje. Na kraju, porodica je odlučila da potraži savet tima stručnjaka.
Nakon višegodišnjeg istraživanja, Sinsia Altieri, grafolog i član naučnog odbora Fondacije Arcadia, koja se bavi procenama, restauracijama i atribucijama umetničkih dela, potvrdila je da je potpis na slici autentičan. Danas se vrednost ovog Pikasovog dela procenjuje na  šest miliona evra.
 
Pikaso je često boravio na Kapriju i veruje se da je slika, koja je izuzetno slična Pikasovoj "Buste de femme (Dora Maar)", nastala između 1930. i 1936. godine.
 
Luiđi Lo Roso je u međuvremenu preminuo, a Andrea, koji danas ima 60 godina, nastavio je potragu.
 
"Moj otac je bio poreklom sa Kaprija i često je sakupljao sve vrste antikviteta koje je potom prodavao u bescenje", ispričao je on.
 
Takođe je rekao da je "ovu sliku pronašao pre mog rođenja i nije imao pojma ko je Pikaso".
 
"Nije bio preterano obrazovan. Za Pikasova dela sam saznao prelistavajući istorijsku enciklopediju. Uporedio sam i potpis. Stalno sam govorio ocu da potpis bio sličan, ali on nije obraćao pažnju na to", dodao je.
 
Nekoliko puta je kontaktirao Pikaso fondaciju u Malagi, ali njeni zaposleni nisu pokazali interesovanje da dovode u pitanje njegove tvrdnje, verujući da su neistinite. Fondacija ima poslednju reč kada je u pitanju autentičnost slike koja se sada nalazi u sefu u Milanu.
 
Pikaso je umro 1973. godine, a za života je naslikao više od 14.000 dela, tako da Fondacija dnevno dobija stotine poruka od ljudi koji tvrde da poseduju original.
 
"Buste de femme (Dora Maar)" je naslikana 1938. i ukradena je sa jahte saudijskog šeika 1999. pre nego što je pronađena 20 godina kasnije.
 
Luka Markante, predsednik fondacije Arcadia veruje da mogu postojati dve verzije dela.
 
"Obe bi mogle da budu originali", rekao je on za list Il Giorno.
On kaže da je "verovatno reč o dva portreta, koji nisu potpuno isti, ali je reč o istoj temi koju je Pikaso slikao u različitim periodima. Jedno je sigurno: slika pronađena na Kapriju danas se čuva u sefu u Milanu i autentična je".
 
Markante će sada predočiti dokaze Pikaso fondaciji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin