Na Univerzitetu Kolumbija obeležen vek od dodele Pulicerove nagrade Mihajlu Pupinu

Svečanom konferencijom na Univerzitetu Kolumbija obeležen je vek od dodele Pulicerove nagrade Mihajlu Pupinu.
Na Univerzitetu Kolumbija obeležen vek od dodele Pulicerove nagrade Mihajlu Pupinu
Foto: Vikipedija
Svečanost je održana na dan rođenja ovog naučnika, ali i u spomen na 4. oktobar 1924. godine kada je na ceremoniji Pulicerove fondacije primio nagradu za književnost.
 
Direktorka Hariman instituta Valentina Izmirlijeva govorila je na svečanosti o životu Mihajla Pupina i istakla je da joj je velika čast što prisustvuje stogodišnjici od dodele Pulicerove nagrade Mihajlu Pupinu za njegovu izvanrednu autobiografiju "Od imigranta do pronalazača".
"Ovaj događaj, održan na Pupinov rođendan, odražava naše duboko poštovanje prema njegovom nasleđu kao naučnika i humanitarca. Pupinov put od sela u Srbiji do toga da je postao poznati fizičar i profesor na Kolumbiji nastavlja da inspiriše generacije studenata, naučnika i akademika", navela je Valentina Izmirlijeva.
 
U okviru konferencije pokrenuta je i značajna akcija otvaranja fonda za osnivanje katedre za naš jezik, istoriju i kulturu pri Univerzitetu Kolumbija.
 
Fond će omogućiti mnoge aktivnosti poput gostovanja predavača iz Srbije u okviru obrazovnih programa Kolumbije, razmene studenata, ali i pokretanje bitnih tema vezanih za Srbiju u naučnoj i stručnoj javnosti. Prvu donaciju Fondu priložio je u ime Regularne velike lože Srbije Lukas Rasulić.
 
"Nadam se da ćemo ovom donacijom simbolično započeti značajnu kampanju i da ćemo uspeti da ostvarimo cilj, a to je osnivanje Katedre za srpski jezik, kulturu i istoriju na jednom od najprestižnijih univerziteta sveta - na Pupinovoj Kolumbiji", rekao je Rasulić.
 
Učesnici konferencije imali su priliku da pogledaju film Save Sajka "Prema svetlosti", koji u formi animirano-dokumentarnog filma dočarava Pupinov put.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin