Španske modne kuće planiraju da prikupljaju odbačenu odeću

Najveće španske modne kompanije planiraju da počnu sa prikupljanjem odbačene odeće od aprila sledeće godine, kako bi odvojile tekstil od ostalog otpada zbog novog evropskog zakona.
Španske modne kuće planiraju da prikupljaju odbačenu odeću
Foto: Pixabay
Među deset brendova koji će učestvovati u projektu, u kojem će se tekstil i obuća odvajati od ostalog otpada kako bi se kasnije ponovo upotrebili ili reciklirali, su vlasnici Zare, Inditex, H&M, Decathlon, Ikea i Primark, a organizatori su projekat najavili pod nazivom Re-viste, preneo je N1.
 
Španija čeka konačno odobrenje novih propisa EU koji će od država članica zahtevati da odvoje tekstil od drugog otpada pre nego što pravila budu otkrivena modnim kompanijama.
Troškove upravljanja tekstilnim otpadom snosiće ove kompanije, rekla je Marta Gomez, direktorka za procenu kvaliteta i životne sredine u Ministarstvu za energetsku tranziciju, na jednom događaju u Madridu.
Propisi EU neće stupiti na snagu do 2026. godine, jer će vlasti dati kompanijama najmanje godinu dana da se prilagode, rekli su vladini zvaničnici i izvori iz modne industrije.
 
"Propisi nam pokazuju put kojim treba da sledimo, ali odlučili smo da ne čekamo na ispunjenje zakonskih pravila", rekao je Andres Fernandez, predsednik Re-vista i šef održivosti u maloprodaji Mango, kompaniji koja je deo projekta.
 
Pravila znače da će kompanije koje prodaju više odeće i obuće verovatno morati da plate više za upravljanje otpadom.
Prema zvaničnim podacima u Španiji, samo 12 odsto korišćene odeće se sakuplja odvojeno, a 88 odsto završi na deponijama.
 
Svaki stanovnik Španije baci 20 kilograma odeće godišnje, u poređenju sa prosekom od sedam kilograma u Evropi.
 
Tokom jednogodišnjeg probnog perioda, Re-vista planira da postavi desetine kontejnera na raznim mestima - u crkvama, prodavnicama, tržnim centrima i na ulicama - kako bi se otpad mogao pakovati u vreće i odvoziti u objekte za sortiranje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Stiven Sigal: Ako treba umreću za Putina

Specijalni predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova za rusko-američke humanitarne veze Stiven Sigal izjavio je da je spreman da se bori na strani Rusije u Ukrajini.