Osuđenici iz Beograda i Kruševca odlično plasirani na Svetskom prvenstvu u šahu

Osuđenici Kazneno-popravnog zavoda u Beogradu (Padinska skela) osvojili su treće, a štićenici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu četvrto mesto na Svetskom prvenstvu u šahu za lica lišena slobode.
Osuđenici iz Beograda i Kruševca odlično plasirani na Svetskom prvenstvu u šahu
Foto: Pixabay
Na tom takmičenju je 51 država imala 116 ekipa.
 
"Osuđenici i štićenici iz Srbije su u samom vrhu Svetskog prvenstva od kad su počeli da se takmiče pre tri godine i mogu da budu ponosni na uspeh koji su njihovi timovi ostvarili", rekao je direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević, prenosi N1.
On je podsetio na to da su štićenici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu prošle godine osvojili drugo mesto, dok su 2022. godine bili najbolji na svetu, saopšteno je iz Uprave.
 
"Sve su to velike pobede za mlade ljude čiji životi se nalaze na prekretnicama i mogu samo da im budu podstrek za odluke koje budu donosili u budućnosti", poručio je direktor Uprave.
Carević je rekao da je šah sjajna disciplina koja nas uči da poštujemo protivnika i budemo analitični pre nego što "povučemo" dobre poteze, kako u sportu, tako i u drugim sferama u životu.
 
On je istakao da su osuđenici još četiri kazneno-popravne ustanove (KPZ Beograd, Niš i Zabele), kao i osuđenice KPZ za žene u Požarevcu, imali svoje ekipe i da su i oni igrali u finalnim grupama prvenstva koje organizuje Svetska šahovska federacija (FIDE).
 
Svetsko prvenstvo u šahu za lica lišena slobode je 2021. pokrenuo bivši svetski prvak u šahu Anatolij Karpov u saradnji sa FIDE u okviru projekta "Šah za slobodu".

Teme

ŠAH
  • Aron

    12.10.2024 12:57
    Sve pohvale
    Kada bi bilo više vesti o dobrim aktivnostima i uspesima, naročito grupa ljudi na prekretnicama, sa posebnim potrebama, đaka i uopšte, da nas podseti da život može da nam donese i pobede i izazovima i da možemo mudrije da idemo dalje i napred, i činimo dane i život boljim, za nas, sve ostale, planetu.
    Bravo i čestitke svim pobornicima i učesnicima promena u životu koje ga čine boljim, uspešnijim, plemenitijim.
  • Perspektiva

    12.10.2024 11:36
    A tek kada vam stigne ovaj najveći šahista pa ima da budete prvaci sveta!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Stiven Sigal: Ako treba umreću za Putina

Specijalni predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova za rusko-američke humanitarne veze Stiven Sigal izjavio je da je spreman da se bori na strani Rusije u Ukrajini.