Građani Finske su najsrećniji Evropljani, Slovenci na drugom mestu, Hrvati pri dnu liste

Eurostat je objavio rezultate istraživanja o tome koliko su građani država članica Evropske unije srećni svojim životom, a na prvom mestu se nalazi Finska.
Građani Finske su najsrećniji Evropljani, Slovenci na drugom mestu, Hrvati pri dnu liste
Foto: Screenshot(Euronews, Eurostat)
Građani koji su odabrani da učestvuju u ovom istraživanju ocenjivali su sreću svojim životom na skali od 1 do 10, a Finci su u proseku dali ocenu 7,8.
 
Drugo mesto drže građani čak četiri EU države, a reč je o Sloveniji, Rumuniji, Belgiji i Austriji, čiji stanovnici su sreću svojim životom prosečno ocenili ocenom 7,7.
Inače, prosečna ocena za cielu Evropsku uniju je 7,3. Ispod proseka nalazi se osam država, a na poslednjem mestu je Bugarska sa ocenom 5,9.
 
Nešto iznad Bugarske pozicionirala su se Litvanija i Grčka sa ocenom sopstvene sreće od 6,9 poena a malo iznad njih je i Hrvatska sa ocenom 7,1.
Ističe se da EU radi na objektivnijim listama po ovom parametru u budućnosti. Umesto jednog, građani država članica EU će dobiti više pitanja o raznim segmentima života koji će biti uključeni u ukupnu ocenu sreće.
 
Građani Evropske unije će tako odgovarati na pitanja u vezi sa meterijalnim uslovima za život, količinom i kvalitetom zaposlenja, zdravlja, obrazovanja, slobodnog vremena i socijalne interakcije.

Odgovaraće i na pitanja o ekonomskoj i fizičkoj sigurnosti, upravljanjem i osnovnim pravima, o životnoj sredini i, ukupno, o iskustvu života.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin