VIDEO Groblje brodova u Sidneju: Atrakcija koja svedoči o burnim vremenima Drugog svetskog rata

Metalna "zver" od 1.140 tona izgrađena je 1917. godine, a posle 60 godina verne službe, Erfild je otpremljen u zaliv Houmbuš da se odmori.
VIDEO Groblje brodova u Sidneju: Atrakcija koja svedoči o burnim vremenima Drugog svetskog rata
Foto: Screenshot (Youtube/Ship Therapy)
Houmbuš Bej u Sidneju jedna je od neobičnih australijskih atrakcija koja svedoči o burnim vremenima Drugog svetskog rata, za koje su mnogi čuli, ali malo ko ih je video uživo.
 
Neobičnim grobljem potopljenih ratnih brodova dominira olupina parobroda Erfild, koji je korišćen za snabdevanje američkih trupa na Pacifiku - a kasnije i kao teretni brod za ugalj od Njukasla do Sidneja, piše Punkufer.
Posle 60 godina verne službe, Erfild je otpremljen u zaliv Houmbuš, gde u njegovoj unutrašnjosti raste rđa, ali i zelenilo mangrova, stvarajući nestvarni prizor, poput svojevrsne plutajuće šume. 
U šetnji od Ventvorth pointa do olimpijskog parka u Sidneju možete videti još četiri olupine koje polako propadaju - HMAS Karangi, Heroic, Mortlake Bank i jednu bezimenu.
 
Od bivšeg industrijskog čvorišta u predgrađu, zaliv Houmbuš je prošao transformaciju od napuštenog, otpadom zagađenog dela grada u revitalizovanu stambenu i komercijalnu četvrt. Ali olupine i dalje služe kao podsetnik na prošli život zaliva kao uspešne trgovačke luke koja polako propada i trune u nemilosrdnim vodama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin