U Nemačkoj zabranjene gume koje su u Srbiji izuzetno popularne: Kazne i do 120 evra

Nemačka je od 1. oktobra zabranila korišćenje guma za sve sezone.
U Nemačkoj zabranjene gume koje su u Srbiji izuzetno popularne: Kazne i do 120 evra
Foto: Pixabay
Kako piše Politika, odluka je da gume sa oznakom "Alpine" (planine sa tri vrha i pahuljicom) priznaje kao zimske gume.
 
Od ovog datuma se gume sa oznakom M+S više ne smeju koristiti u zimskim uslovima na putevima, a reč je o gumama koje su izuzetno popularne i u Srbiji.
Simbol M+S ranije je već bio zamenjen oznakom "Alpine 2018", ali pošto je prelazni period istekao u septembru, pravila su promenjena.
 
Kako je saopštio ADAC, gume sa samo simbolom M+S (Mud + Snow) od prvog dana oktobra više nemaju status zimskih guma i vožnja sa njima biće kažnjena, prenosi Blic.
Vozači koji ipak budu koristili ove gume dobijaće i kazne od 60 evra, a ukoliko dođe do saobraćajne nesreće, taj se iznos povećava do 120 evra. 
 
"Ako se nesreća dogodi zbog neodgovarajućih guma, moguće je da osiguranje samo delimično isplati odštetu", ističu u ADAC-u, a prenosi Politika.
 
Prema Zakonu o saobraćaju, u Srbiji je od 1. novembra obavezna upotreba zimske auto-opreme. Pravilnikom se podrazumeva da vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ukoliko se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica.
Profesor transporta u Hrvatskoj Željko Marušić za RTL je istakao da M+S nisu zimske gume. U ovoj državi se takođe mahom koriste gume za sve sezone, pa je i u hrvatskoj javnosti burno dočekana odluka Nemačke.
 
"M+S su zapravo poluzimske gume. Svi treba da znaju da se jednom gine u saobraćaju, dovoljno je da naletiš na klizav deo sa neodgovarajućim gumama. Nažalost, ovde je situacija mnogo gora nego u Nemačkoj i većini zemalja EU. Do sada su priznavali M+S za zimske gume koje su deset puta bezbednije zimi od letnjih sa žlebom od četiri milimetra, što mi sa lancima u prtljažniku i dalje priznajemo kao legalno, što je apsurd", rekao je on, a prenosi Blic.
  • NN

    21.10.2024 09:27
    Pojele se pogonske
    posle 8000 km!
  • Mladen

    21.10.2024 09:26
    Sisanje ovaca
    Ovo jedino u skandinaviji mozda ima smisla, cak u GER nema vise tolko zime.
    Nije tolika razlika izmedju m+s i alpine po snegu, pa da se ovoliko drami.
    Ali jeste cinjenica da se trenutne m+s daleko manje trose kad nema snega i leda i kada su temperature iznad 7-8 stepeni.

    Samo cekam nase budala da donesu istu odredbu.
  • Tvli

    21.10.2024 09:21
    hmm...
    Mislim da ovde postoji greška u prevodu.

    Postoje 4 vrste guma:

    Letnje - sve jasno i nisu tema

    All Season - gume za sve sezone, mogu se koristi tokom cele godine iako nisu ni letnje ni zimske

    M+S - imaju oznaku mud+snow ali nisu zimske, međutim nisu ni all season, mislim da se na ove gume odnosi ova zabrana.

    Zimske - imaju oznaku M+S ali i planinu sa pahuljicom, prave zimske gume koje pružaju najviši stepen sigurnosti u vožnji u zimskom periodu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin