NASA upozorila: Delovi Španije će za 30 godina biti pretopli za život

Američka svemirska agencija upozorila je da će za 30 godina zbog klimatskih promena biti pretoplo živeti u nekim delovima Španije.
NASA upozorila: Delovi Španije će za 30 godina biti pretopli za život
Foto: 021.rs
NASA je upozorila da će biti pretoplo živeti u Madridu, Valensiji i Andaluziji i da će velika toplota ugroziti zdravlje ljudi, prenosi Euronews
 
U studiji pod nazivom "Pretoplo: kako klimatske promene mogu učiniti da neka mesta budu previše vrela za život", upozorava se na to da će, osim delova Španije, do 2050. godine biti pretoplo i neodrživo za život u Južnoj Aziji, Persijskom zalivu, na područjima oko Crveng mora i istočne Kine. 
Istovremeno, studija napominje da će slične temperature pogoditi delove jugoistočne Azije, ali i Brazil do 2070. godine.
 
"Događaji poput toplotnog talasa 2003. godine u Evropi, koji je odneo više od 70.000 života, postaće sve češći i ozbiljniji od 2040-ih pa nadalje. Ljudi koji već žive na 'vrelim mestima' moraće da se prilagode još dužim periodima toplotnih talasa, dok će oni koji žive u hladnijim gradovima biti izloženi ekstremnim vrućinama na koje nisu navikli", navode stručnjaci.
Eksperti upozoravaju da će veliki gradovi morati da se prilagode pre 2050. godine, posebno kada je u pitanju adekvatna klimatizacija, kao i da je neophodno rešiti problem nedostatka zelenih površina u urbanim regijama.
 
Zdravstveni problemi kao što su dehidratacija, toplotni udar i kardovaskularne bolesti postaće češći, upozoravaju stručnjaci.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin