Stručnjaci: Obaveze pomažu deci da se osećaju posebno i korisno

Odgovornosti zbog kojih dete može da se oseća posebnim mogu da budu različite, a ta ideja ima svoje uporište u nauci.
Stručnjaci: Obaveze pomažu deci da se osećaju posebno i korisno
Foto: Pixabay
Dr Sara Hornak, klinički psiholog u Dečjem nacionalnom zdravstvenom sistemu, objasnila je zašto je to tako.
"Preuzimanje novih ili korisnih zadataka predstavlja priliku za pohvalu i pomaže deci da se osećaju cenjenima jer doprinose", kaže dr Hornak za Romper.
"Osim toga, učenje novih zadataka i preuzimanje odgovornosti izgrađuje im veću spretnost. Ovaj osećaj povezan je sa drugim pozitivnim ishodima u detinjstvu i adolescenciji, kao što su akademska postignuća i sposobnost suočavanja sa izvorima stresa", dodala de dr Hornak.
 
Ovo su neke od obaveza koje bi bilo dobro da ih deca imaju, u zavisnosti od uzrasta:
 
Briga o kućnim ljubimcima
 
Hranjenje ili čišćenje oko kućnih ljubimaca jednostavni su zadaci koji uče decu kako da se brinu za drugo živo biće.
 
"Čak i iznošenje smeća, češljanje psećeg krzna i čišćenje kaveza za hrčka mogu da budu znakovi posebne odgovornosti deteta", kaže Maurin Hili, autorka knjige "Emocionalno zdravo dete". "Kada ne dopuštamo deci da preuzmu odgovornost i izvršavaju zadatke, nehotice im oduzimamo direktno iskustvo da sebe dožive kao sposobne za izvršavanje svega što im je na umu."
 
Čišćenje i sređivanje
 
"Mala deca mogu da pomognu u čišćenju svog nereda ili skupljanju igračaka", kaže Hili.
 
Zamoliti svoje dete da pokupi za sobom može kod njih da podstakne osećaj odgovornosti za sopstvene postupke i lične stvari, zbog čega se dete oseća posebnim i zrelim.
 
Iznošenje smeća
 
Ovaj jednostavan zadatak pokazuje da verujete svom detetu da će preuzeti odgovornost da napusti kuću, bez nadzora ili sa vama.
 
Briga za mlađu braću i sestre
 
"Naravno, ne možemo očekivati da će petogodišnjak imati iste vrste sposobnosti i zbog toga preuzeti iste odgovornosti kao 16-godišnji brat i sestra", kaže dr Džin Beresin, izvršni direktor Centra Klej za mlade zdrave umove u Opštoj bolnici u Masačusetsu.
 
Dakle, dok i mlađa i starija deca mogu da imaju neke odgovornosti kada je u pitanju briga o mlađoj braći i sestrama, sami zadaci mogu da variraju.
 
Učestvovanje u vannastavnim aktivnostima
 
"Kad dete preuzme odgovornost da nauči da svira neki muzički instrument, ili igra u sportskom timu, shvata da stiče nove veštine i da ga drugi priznaju kao važan deo tima ili zajednice", kaže dr Beresin.
  • /

    19.12.2021 10:39
    /
    prekasno ste se setili

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

Sve više starih u Japanu umire samo

U prvoj polovini ove godine u Japanu je kod svoje kuće preminulo ukupno 37.227 osoba koje žive same, pokazuju zvanični podaci japanske policije.