Studija: Novi roditelji guglaju o bebama šest puta dnevno, evo što ih najviše zanima

Ako ste tek postali roditelj, sigurno imate bezbroj pitanja i svakodnevno se borite s nesigurnostima. Prvi je put u bilo čemu veliki izazov, a prvo dete možda je najveći.
Studija: Novi roditelji guglaju o bebama šest puta dnevno, evo što ih najviše zanima
Foto: Pixabay
U današnje vreme je do informacija znatno lakše doći. Ako pogledamo samo tri decenije unazad, primetićemo da je roditeljstvo u tom smislu bilo znatno zahtevnije. Današnji roditelji u nekoliko sekundi i klikova mogu doći do pregršt saveta.
Istraživanje sprovedeno na 2.000 roditelja s decom mlađom od dve godine pokazalo je da novopečeni roditelji u proseku Guglu postavljaju pitanja o bebama šest puta dnevno. Jednostavnom računicom dolazimo do oko 2.000 pitanja u prvoj godini života deteta.
Pitanja koja su ti roditelji najčešće postavljali su bila o tome koje proizvode za bebe preporučuju stručnjaci i kako se brinuti o kožnim stanjima poput pelenskog osipa (43 odsto). Roditelji su takođe pretraživali informacije o ishrani za bebu (40 odsto), razloge plača bebe (38 odsto) i zašto njihova beba ne spava (37 odsto).
 
Njih 38 odsto priznalo je da ih je iznenadilo kad su shvatili koliko su zapravo malo znali o brizi o bebi u prvoj godini.
 
Neizvesnost i strah od greške za vreme prve godine detetovog života su zaista veliki, a 71 odsto roditelja koji su učestvovali u anketi priznalo je da su se znatno oslanjali na stručnjake za roditeljstvo na tom putu.
 
Pored upotrebe Gugla, tokom prve godine roditelji su zvali svoje roditelje oko 56 puta, a medicinske stručnjake 67 puta. Takođe su proveli u proseku 1.600 sati držeći svoju bebu i borili se kroz 77 neprospavanih noći pa nije ni čudo što su morali da traže pomoć.
 
Iako prva godina roditeljstva može biti teška, dve trećine ispitanih smatra da je roditeljstvo njihovo najveće životno dostignuće. Roditelji su posebno uživali u nekim umirujućim ritualima sa svojim bebama, poput nanošenja losiona (42 odsto), držanja (39 odsto) i zajedničkog fotografisanja (38 odsto).

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

Tužila partnera jer je nije odvezao na aerodrom

Sud na Novom Zelandu odbacio je tužbu žene protiv bivšeg partnera nakon što je nije odvezao na aerodrom pa je zbog toga propustila let kojim je trebalo da stigne na koncert s prijateljima, prenosi BBC