Upozorenje hrvatske policije koje može da se primeni i u Srbiji: Proverite zadnje sedište automobila

Dolaskom visokih temperatura povećava se opasnost od mogućnosti dehidracije i stradanja dece ostavljene u vozilima, upozoravaju iz policije.
U policiji podsećaju da čak i kraći boravak u ugrejanom vozilu može imati tragične posledice.
 
U tu svrhu Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske je u saradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr Andrija Štampar izradilo informativni letak u kom su posebno istaknute posledice ostavljanja dece u vozilima, a ukazano je i na zakonski okvir, kao i na preporuke stručnih osoba.
Cilj je, ističu, podizanje svesti i senzibilizacija roditelja i drugih odgovornih osoba na što veću budnost i brigu o najmlađima kako bi se izbeglo njihovo stradanje.
 
Zbog slabije mogućnosti prilagođavanja dečjeg organizma na visoke temperature telo deteta se zagreva tri do pet puta brže od tela odrasle osobe. Visoka spoljašnja temperatura za vrlo kratko vreme kod dece dovodi do povišenja njihove telesne temperature i do toplotnog udara.
Ako se ne reaguje na vreme, dolazi do zatajivanja organa, a samo 15 minuta boravka u pregrejanom automobilu može dovesti do kobnih posledica, odnosno do oštećenja mozga i bubrega. U MUP-u zato upozoravaju da se ostavljanjem deteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo zanemaruje i zlostavlja dete, što je kažnjivo sa i do 15 godina zatvora.
 
Stres, užurbanost života i velik broj svakodnevnih obaveza u današnje doba najčešći su uzroci zaboravljanja roditelja. Borba s pamćenjem se neretko manifestuje tako da aktivnosti obavljamo automatski, ne posvećujemo im dovoljno svesne pažnje, a kasnije ne možemo da se setimo da li smo nešto uradili ili nismo, kažu u policiji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

Sve više starih u Japanu umire samo

U prvoj polovini ove godine u Japanu je kod svoje kuće preminulo ukupno 37.227 osoba koje žive same, pokazuju zvanični podaci japanske policije.