VIDEO: Revolucionarna tehnologija omogućila naučnicima da uživo posmatraju razvoj fetusa

Naučnici su zahvaljujući novim tehnologijama prvi put u prilici da posmatraju razvoj embriona, što omogućava bolje razumevanje potencijalnih uzroka zdravstvenih problema
VIDEO: Revolucionarna tehnologija omogućila naučnicima da uživo posmatraju razvoj fetusa
Foto: Pixabay
Oni su, naime, posmatrali razvoj embriona prepelice, tako što su uzgajali specijalnu sortu čije ćelije nose fluorescentne peptide, vidljive pod skenerom. 
 
To je značilo da su po prvi put mogli da vide kako ćelije migriraju i spajaju se kako bi formirale organe.
"Prvi put smo u visokoj rezoluciji i realnom vremenu snimili važan rani razvojni proces. Sve do sada naše znanje o razvoju nakon implantacije potiče od proučavanja statičnih slajdova", kaže za Science Alert Melani Vajt, razvojna biološkinja Univerziteta u Kvinslendu.
 
Tim je snimio rane faze formiranja srca, mozga i kičmene moždine uz pomoć niza različitih mikroskopa. 
Osim toga što su dobili fascinantan uvid u rane faze života, naučnicima je ova studija važna i zbog otkrivanja uzroka pojedinih urođenih defekata, a u planu je niz novih eksperimenata.
 
 
"Naš cilj je da nađemo proteine i gene koje ćemo u budućnosti moći da targetiramo ili koristimo za skrining kongenitalnih urođenih defekata. Vrlo smo uzbuđeni zbog mogućnosti koju nam ovaj novi model sa prepelicama nudi", dodala je Vajt.
 
Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu "The Journal of Cell Biology".
  • Milan Blenton

    16.07.2024 12:14
    SVETLO
    Pa da svetlimo u mraku dozivotno :D

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom