Naučnici upozoravaju: Cucle mogu negativno uticati na jezičke veštine bebe

Istraživači su otkrili da preterano izlaganje cuclama utiče na jezičke veštine beba.
Naučnici upozoravaju: Cucle mogu negativno uticati na jezičke veštine bebe
Foto: Pixabay
Studija je ispitala 1.187 novorođenčadi u Oslu, u Norveškoj, kako bi se istražile govorne i jezičke implikacije korišćenja cucle.
 
Bebe su podeljene u dve starosne grupe: 12-mesečnu i 24-mesečnu. Roditelji su zamoljeni da dostave detaljne izveštaje o tome koliko često njihove bebe i deca koriste cucle. Svaki roditelj ispunio je i detaljni upitnik koji sadrži popis reči koje deca u određenim starosnim grupama obično koriste. Opseg za 24-mesečnu decu u ovom slučaju bio je do 731 reči.
Pokazalo se da deca koja više koriste cuclu imaju manje razvijen vokabular.
 
"Prekomerna upotreba cucle može ograničiti vreme koje beba provodi vežbajući verbalnu komunikaciju, čime se sprečava rast njihovog vokabulara. U ranijoj dobi, bebe s cuclom u ustima ima manje prilika za vežbanje izgovaranja zvukova i oblikovanja reči, što je ključno za razvoj jezičkih veština", piše u zaključku norveških naučnika.
Dok su zdravstvene dobrobiti korišćenja cucle, poput ublažavanja nelagode i prevencije sindroma iznenadne smrti novorođenčadi, široko podržane, Američka akademija pedijatrijskih stomatologa preporučuje prestanak korišćenja cucle do treće godine života.
 
Ipak, do 85 odsto beba u zapadnim zemljama koristi cuclu u nekom trenutku svog razvoja. 
 
Prethodno je postojala zabrinutost da cucle uzrokuju zavisnost, kao i da oštećuju zube i povećavaju rizik od infekcija srednjeg uha.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

Sve više starih u Japanu umire samo

U prvoj polovini ove godine u Japanu je kod svoje kuće preminulo ukupno 37.227 osoba koje žive same, pokazuju zvanični podaci japanske policije.