Igračke za kupanje mogu biti pune bakterija

Mnogi roditelji izlažu svoju decu riziku od ozbiljnih bolesti dok se kupaju, a da toga nisu ni svesni.
Igračke za kupanje mogu biti pune bakterija
Foto: Pixabay
Stručnjaci kažu da su igračke za kupanje često pune opasnih bakterija, najčešće E. coli i Staphilococcus aureus.
 
"Naučne studije su pokazale da mnoge igračke zadržavaju vodu, što izaziva rast klica i bakterija. To može uključivati legionelu i neke takozvane superbakterije koje mogu biti otporne na lekove", rekla je stručnjakinja za higijenu Dženifer Šo.
Jedan od glavnih razloga za nakupljanje bakterija je taj što igračke za kupanje često imaju male rupe koje omogućavaju ulazak vode, ali ih je teško potpuno isprazniti i dozvoliti da se igračka osuši.
 
Upravo ova uporna vlaga, zajedno sa toplim okruženjem kupatila, stvara idealno tlo za razmnožavanje bakterija.
"Deca često stavljaju igračke za kupanje u usta ili se prskaju njima, povećavajući rizik od izlaganja raznim zdravstvenim problemima. To mogu uključivati gastrointestinalne infekcije, respiratorne probleme i iritacije kože", primetio je Šo.
 
Ako želite da sprečite infekciju, pokušajte da zatvorite rupice na igračkama, redovno ih čistite i potopite u alkoholno sirće. Pustite da se igračke osuše na vazduhu i redovno ih menjajte, prenosi Index.hr.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

Sve više starih u Japanu umire samo

U prvoj polovini ove godine u Japanu je kod svoje kuće preminulo ukupno 37.227 osoba koje žive same, pokazuju zvanični podaci japanske policije.