Znaci koji pokazuju da vaše dete nije samo nestašno već da možda pati od ADHD-a

Uočavanje znakova poremećaja pažnje i hiperaktivnosti (ADHD), srećom, postaje mnogo lakše kod dece.
Znaci koji pokazuju da vaše dete nije samo nestašno već da možda pati od ADHD-a
Foto: Pixabay
Iako se ranije smatralo da su to samo nestašna deca, sada znamo da je to mnogo složenije pitanje koje može uticati na ponašanje, na pažnju, hiperaktivnost i impulsivnost. Takođe, postoje određeni obrasci na koje bi roditelji trebalo da obrate pažnju. 
 
Sa oko 2,6 miliona ljudi koji žive s ADHD-om u Velikoj Britaniji, bilo je mnogo više istraživanja o ovom poremećaju, znajući kako se pojavljuje kod dece i važno je šta možete učiniti da im pomognete. Ne izgleda uvek isto kod svakog deteta, ali znati na šta treba paziti je od vitalnog značaja za razvoj deteta.
"Poremećaj hiperaktivnosti i deficit pažnje ili ADHD je neurorazvojno stanje koje utiče na nečiju pažnju, nivo hiperaktivnosti i impulsivnosti", objasnila je dr Deb Tompson, klinička psihološkinja u "Cygnet Health Care".
 
Uobičajeno kada neko ima ADHD jeste da ima tendenciju da ima problema sa pažnjom, hiperaktivnošću i impulsivnošću, iako je moguće da se bori samo s jednim od ovih simptoma.
ADHD obrasci ne izgledaju uvek isto kod svakog deteta, ali svako dete sa ADHD-om verovatno će se boriti sa jedinstvenim nizom poteškoća.
 
Na primer, jedno dete može imati problema s obraćanjem pažnje u razredu, drugo se može imati problema sa upravljanjem svojim emocijama.
 
Važno je napomenuti da ako jedno dete ima slične osobine ponašanja kao i vaše dete i ima dijagnozu ADHD-a, to ne znači nužno da i vaše dete ima ADHD.
 
Poteškoće s hiperaktivnošću i impulsivnošću povezane s ADHD-om mogu uključivati ​​nemogućnost mirnog sedenja bez vrpoljenja, preterani nemir, osećaj da je tišina neprijatna, poteškoće u uključivanju u zadatke, poteškoće u okretanju, impulsivno govorenje ili činjenje stvari bez razmišljanja o posledicama, kao i sklonost da se ne razmatraju rizici ponašanja. Još jedan znak je zaboravnost, kao i tendencija ka sanjarenju.

Teme

ADHD

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

Sve više starih u Japanu umire samo

U prvoj polovini ove godine u Japanu je kod svoje kuće preminulo ukupno 37.227 osoba koje žive same, pokazuju zvanični podaci japanske policije.