Šest čudnih ponašanja kod dece koja su zapravo sasvim prirodna

Mala deca umeju da budu zahtevna, ali i pomalo čudna. Ipak, ne brinite jer ovakve faze ponašanja brzo prođu.
Šest čudnih ponašanja kod dece koja su zapravo sasvim prirodna
Foto: Pixabay
Psihijatrica Heder Vitenberg navodi da su faze poput lajanja ili lizanja stvari kratkotrajne. Ono što se vama čini bizarnim zapravo su sasvim uobičajena ponašanja za njihov uzrast.
Lupanje glavom
 
Ritmički, ponavljajući pokreti pomažu u smirivanju prestimulisanog nervnog sistema. Osim ako se vaše dete ne povređuje ili bi radije lupalo glavom nego se družilo, jelo ili igralo, samo ga ignorišite ili predložite zamensku aktivnost za preusmeravanje ponašanja.
 
"Ono što nama izgleda uznemirujuće, detetu može biti vrlo umirujuće", navela je Vitenberg.
Ruke u pantalonama
 
Ruke u pantalonama ili gaćicama je još jedna navika, koju roditelji smatraju problemom. Vitenberg kaže da im ne treba reći "ne", nego dati smernice: "Možeš to raditi sam u svojoj sobi, ali ne možeš u prodavnici ili u školi." Omogućite svom detetu zanimljive stvari kako mu ne bi bilo dosadno.
 
Žudnje za određenim stvarima
 
Deca koriste svoja usta kao alat za istraživanje sveta. Možda eksperimentišu ili možda je reč o nekom zdravstvenom problemu ili potrebi. Na kraju, sve se svodi na ozbiljnost i učestalost. Zbog toga se povremene čudne želje mogu otkloniti, ali ako je vaše dete opsednuto jedenjem prašine ili mačjeg peska, vreme je da razgovarate sa svojim pedijatrom.
 
Kopanje nosa
 
Takozvano kopanje nosa je ružna navika, ali deci je to zanimljiv "prostor" za istraživanje. Međutim, nema potrebe za brigom. Objasnite detetu da je to navika koju ne treba da radi.
 
Imaginarni i plišani prijatelji
 
Brojna deca su opsednuta igračkama, ali i imaginarnim prijateljima o kojima često pričaju. To je normalna reakcija na spoznaju da je svet zbunjujući i teško razumljiv. Naime, svet koji dete stvara mnogo je prijatniji. Kada prigrlite svet mašte svog deteta, odajete počast njegovoj kreativnosti. Kad se dlakavi prijatelj izgubi ili ga treba oprati ili sašiti, to može biti teško, ali to je prilika da pokažete svom detetu kako se može snaći izvan zone komfora.
Generalno čudne stvari
 
Neki mališani insistiraju na nošenju pelerine ceo dan ili žele da budu goli sve vreme. Šašave faze normalan su deo detinjstva i shvatanja svog mesta u svetu. Kao i kod drugih čudnih ponašanja, sve dok ne ometa normalne aktivnosti, ne morate da brinete. Možda ćete morati da objasnite da je to nešto što ponekad mogu rad rade. Tolerišite to, ali svakako i snimite. To je sjajan način da im pokažete kakvi su bili.

Teme

deca

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

Sve više starih u Japanu umire samo

U prvoj polovini ove godine u Japanu je kod svoje kuće preminulo ukupno 37.227 osoba koje žive same, pokazuju zvanični podaci japanske policije.