Zvuk "belog šuma" kod uspavljivanja beba može negativno da utiče na njihov razvoj

Upotreba belog šuma postala je popularan metod za roditelje da uspavljuju bebe, ali stručnjaci upozoravaju da to može negativno da utiče na razvoj deteta, posebno kada je u pitanju razvoj jezika.
Zvuk "belog šuma" kod uspavljivanja beba može negativno da utiče na njihov razvoj
Foto: Pixabay
Zbog toga savetuju da se koriste zvukovi koji su raznovrsniji, kako bi se podržao zdrav razvoj.
Zvuk belog šuma, koji podseća na zvuk televizije ili radio stanice, danas se često koristi preko uređaja ili aplikacija na telefonima.
 
Procenjuje se da oko trećine roditelja koristi neku vrstu buke kako bi pomogla svojim bebama da spavaju. Međutim, nova istraživanja pokazuju da beli šum, kao i slični zvuci poput roze ili braon šumova, mogu da ometaju razvoj jezičkih veština kod dece, prenosi portal 24sata.hr.
Dr Ejpril Benasič, stručnjak za razvoj mozga na Univerzitetu Rutgers, navodi da bi to čak moglo da postane problem javnog zdravlja. Nonotona priroda belog šuma može da ometa "akustično mapiranje" kod beba, proces koji je ključan za razvoj jezika i govora.
 
Bebe su u stanju da prepoznaju i razlikuju sitne varijacije zvukova u milisekundama veoma rano, što im pomaže da formiraju jezik.
 
Njihov mozak je neverovatno osetljiv na zvukove, čak i dok spavaju, jer je u tom periodu mozak najplastičniji, odnosno najprilagodljiviji za razvoj novih neuronskih mreža.
 
Korišćenje belog šuma, koja nema varijacije, može reći mozgu da ne obraća pažnju na zvukove, što znači da mozak propušta ključne trenutke za razvoj jezičkih veština.
Ona ističe da su mnogi roditelji počeli da koriste beli šum zbog influensera i brojnih članaka koji govore o njegovim prednostima, ali smatra da istraživanja na ovu temu nisu dovoljno pouzdana.
 
Iako neki roditelji kažu da njihova deca nakon upotrebe belog šuma nemaju problema sa razvojem jezika, pitanje je koliko je još mozak deteta morao da radi da bi nadoknadio štetu od monotonog zvuka, prenosi miss7mama/24sata.hr.
 
Zato dr Benasič preporučuje roditeljima da koriste zvukove sa više promena, poput zvuka talasa ili otkucaja srca, jer ovi zvuci pomažu boljem razvoju mozga i jezika kod beba.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom