Bolnica zabranila osoblju da kaže da su bebe rođene muškog ili ženskog pola

Bolnički timovi u Engleskoj dobili su instrukcije prema kojima se novorođena deca više ne smeju opisivati kao "rođena" muškog ili ženskog pola.
Bolnica zabranila osoblju da kaže da su bebe rođene muškog ili ženskog pola
Foto: Pixabay
Umesto toga, preporučeno im je da koriste izraz "dodeljen pol pri rođenju". 
 
Ova smernica deo je brošure "James Paget" bolnice koja takođe nalaže izbegavanje izraza poput "dame i gospodo" i zamenjivanje rodno specifičnih zanimanja poput "vatrogasac" i "policajac" rodno neutralnim pojmovima.
Brošura, kreirana za osoblje tokom Meseca ponosa, sadrži uputstva i pojmovnik LGBTQ+ terminologije. Među njima su objašnjeni neutralni rodni izrazi, devet različitih transrodnih zastava i primeri poput: "Maksu je pri rođenju dodeljen ženski pol, a zatim je u srednjoj školi prošao kroz tranziciju."
 
Promene su naišle na oštre kritike lokalnih političara i građana. Reformistički poslanik Rupert Lov izjavio je: "Ovo je smešno. Moji birači smatraju da je ovakvo komplikovanje jezika nepotrebno i zbunjujuće i da bi sredstva trebalo da budu usmerena na pravu negu, a ne na slojeve administracije i 'različitosti' koje samo povećavaju troškove." 
Iz Univerzitetske bolnice "James Paget" nisu davali zvanične komentare na ovu temu, ali smernice ostaju dostupne zaposlenima kao deo inkluzivnih komunikacijskih uputstava.
  • Неко тамо

    17.10.2024 20:26
    Воук лудило у пуном јеку. Једна од ствари са Запада коју у Србији НЕ ЖЕЛИМ.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom