Aktivno roditeljstvo: Kako motivisati dete da uči?

Trebalo bi pažljivo otkriti uzroke averzije prema učenju i razgovorati sa detetom o svim izazovima i problemima, poznavati njegove navike, ohrabriti ga, povremeno zajedno učiti i nagraditi ga za trud.
Aktivno roditeljstvo: Kako motivisati dete da uči?
Foto: Pixabay
Većinu dece više zanima kada i kako će moći da provedu slobodno vreme sa drugarima nego škola i domaći zadatak.
 
Pošto smo svi nekada bili deca, naravno da ih bar delimično možemo razumeti. Bilo nam je teško i da sedimo u školi i slušamo stvari koje nas u detinjstvu nisu najviše zanimale. A uz to je i domaći zadatak trebalo pisati kod kuće, piše N1.
Pokušajte da otkrijete zašto dete ima averziju prema učenju
 
Deca su prirodno sklona da budu radoznala i da uče, obično o stvarima za koje su već suštinski zainteresovana. Ako dete ima averziju prema učenju u školi, verovatno postoji valjan razlog za to, a to nije nužno lenjost.
 
Važno je da odvojite vreme za razgovor sa njim. Oni možda nisu zaista zainteresovani za određeni predmet ili mogu imati problema da razumeju šta uče u školi. To može dovesti do toga da dete slabo pamti naučeno ili da dolazi do nedostatka njegovog samopouzdanja.
 
Ponekad uzrok mogu biti i emocionalni problemi ili spoljni uznemirujući faktori koji ometaju njegov fokus. Zbog toga je važno da roditelji razgovaraju sa detetom o njegovim mislima i osećanjima na miran i opušten način.
 
Pustite dete da priča o tome zašto ne uživa u učenju i budite strpljivi. Pomozite mu da procesuira negativna osećanja i predstavite mu neki drugačiji, pozitivniji pristup učenju.
Izbor škole
 
Izbor škole za dete najčešće je uslovljen raznim faktorima, a među njima su, osim želje, i realna dostupnost detetu na osnovu njegovog uspeha. Na opredeljenje koju školu upisati mogu da utiču i finansijski troškovi, lokacija. Stoga je razumljivo da promena škole koju dete pohađa nije lak proces.
 
Međutim, škola može biti jedan od razloga zašto vaše dete ima averziju prema učenju. Možda se ne slaže sa vršnjacima, možda ne dobija potrebnu pažnju ili mu metode učenja ne odgovaraju.
 
Redovno razgovarajte sa detetom o tome kako se oseća u školi i o kvalitetu njegovih odnosa sa drugovima i nastavnicima.
 
Neka vaše dete organizuje svoje vreme za učenje Naravno, dete treba da bude vođeno, kontrolisano i podsticano prilikom učenja. Međutim, previše kontrole može imati suprotan efekat. Sa previše rigidnim rasporedom,  dete može početi da se oseća zarobljeno i ograničeno, a motivacija za učenje opada.
 
Pokušajte da svom detetu date da ima sopstveni raspored učenja. Ljudi su motivisaniji kada mogu da nauče kada i šta im najviše odgovara.
 
Možete ga motivisati odgovarajućom i ohrabrujućom nagradom, ako samostalno obavi školske obaveze u dogovorenom roku. Time će steći veštine organizacije i odgovornosti.
Učite sa svojim detetom
 
Ako ova metoda nije uspešna i dete neće da uči, možete pokušati da učite sa njim. Provešćete korisno i dragoceno vreme zajedno, a istovremeno ćete svojim prisustvom ohrabriti i motivisati dete za dalje učenje.
 
Zajedničko učenje možete obogatiti igrom ili kviz-pitanjima, pomoću kojih ćete proveriti stečeno znanje. Na ovaj način podstičete kod svog deteta radoznalost i zdravu konkurenciju.
 
Opširnije pročitajte OVDE.
  • ///

    26.10.2024 12:50
    Uči zbog sebe,ne zbog ocene.
  • Д

    25.10.2024 12:30
    Д
    Рећи му да га СНС неће примити након ОШ!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom