Ljubav prema povrću deca stiču još u maminom stomaku

Većina dece ne preferira povrće, ali jedna studija otkrila je kako dečja preferencija prema povrću može nastati još za vreme trudnoće.
Ljubav prema povrću deca stiču još u maminom stomaku
Foto: Pixabay
Deca bi mogla biti sklonija konzumaciji povrća ako su njihove majke konzumirale povrće u kasnijim fazama trudnoće, pokazuje istraživanje Univerziteta Duram.
 
Naučnici su analizirali izraze lica tronedeljnih beba čije su majke tokom trudnoće redovno konzumirale kelj ili šargarepu. Bebe izložene mirisu šargarepe reagovale su pozitivno na taj miris, dok su one koje su bile izložene kelju pokazale pozitivnu reakciju na njegov miris. Rezultati sugerišu da rana izloženost ukusima može uticati na kasnije prehrambene navike deteta i olakšati uvođenje zdravog povrća u ishranu, piše "Independent", a prenosi Index.hr.
"Naša analiza izraza lica beba sugeriše da pozitivnije reaguju na mirise hrane koje su njihove majke konzumirale tokom poslednjih meseci trudnoće. Dakle, potencijalno bismo mogli podstaći bebe da pozitivnije reaguju na zeleno povrće, na primer, izlažući ih tim namirnicama još u trudnoći", objasnila je profesorka Nađa Reisland, glavna autorka ove studije.
 
Roditelji često kod uvođenja dohrane biraju slađe namirnice, poput kruške ili banane, ali bebe izložene gorčim ukusima u materici mogu razviti sklonost prema takvoj hrani. 
"Ako majka konzumira gorko, zdravo povrće, veća je verovatnoća da će ga dete kasnije lakše prihvatiti", rekla je profesorka Reisland.
 
Studija objavljena u časopisu "Appetite", sprovedena na 32 bebe iz Engleske, nastavak je istraživanja iz 2022. godine koje je pokazalo da se fetusi smeškaju na miris šargarepe, a prave grimase na kelj. 
 
U najnovijoj studiji, u kojoj su učestvovali i naučnici sa Univerziteta Aston i akademici iz Francuske, bebama su dati pamučni štapići natopljeni mirisom šargarepe ili kelja, a naučnici su analizirali njihove reakcije. Tim je primetio da su bebe češće pokazivale izraze zadovoljstva na mirise koje su ranije upoznale u materici. 
 
"Fetusi ne samo da mogu da osete i razlikuju ukuse, već i stvaraju sećanja na njih. Ranim izlaganjem ukusima možemo podstaći zdravije prehrambene navike kod dece", rekla je suvoditeljka istraživanja dr Bejza Ustun-Elajan. 
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Ima logike

    17.02.2025 10:48
    Dok sam bila trudna sa sinom uzivala sam u pljeskavicama....cik pogodite sta mu je omiljeno jelo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom