Najmanji bakšiš ostavljaju...?

Francuski turisti zauzimaju neslavno prvo mesto po nedarežljivosti, kada je reč o običaju ostavljanja bakšiša u restoranima, pokazalo je istraživanje britanske osiguravajuće kuće "Direct Line".
Francuski turisti zauzimaju neslavno prvo mesto po nedarežljivosti, kada je reč o običaju ostavljanja bakšiša u restoranima, pokazalo je istraživanje britanske osiguravajuće kuće "Direct Line".

Slede Britanci i Italijani, pokazala je anketa sprovedena u velikim turističkim destinacijama, kao što je Barselona, Las Vegas, Pariz, Sao Paulo, Ibica.

Studija je otkrila da vodeće mesto po visini bakšiša zauzimaju američki turisti, za koje je ta praksa deo kulture, zajedno s Argentincima, koji ostavljaju napojnicu 13 odsto od iznosa računa, dok je svetski prosek 11 odsto. Na drugom mestu u svetu po izdašnosti prema osoblju restorana nalaze se Nemci, a treću poziciju zauzimaju Rusi.

Engleski turisti su među najmanje darežljivima. Više od 30 odsto njih plaća svoj račun u tačno navedenom iznosu, a kada ostavljaju napojnicu, ona iznosi oko sedam odsto od iznosa računa.

Ipak, po škrtosti prednjače Francuzi, čiji bakšiš ne prelazi pet odsto. Za poslednje dve godine, broj francuskih turista koji neguju manir ostavljanja napojnice u ugostiteljskim objektima pala je sa 16 odsto na sedam odsto. Ono što plaćaju, već je dosta skupo, smatraju francuski gosti. Takođe, jedan od razloga za odustajanje od te "prakse" leži u tome što se u Francuskoj smatra da su oni koji obavljaju poslove u restoranima plaćeni tačno koliko je potrebno ili imaju bar minimalac, što nije svuda slučaj.

U nekim svetskim turističkim destinacijama, ostavljanje napojnice ipak nije poželjno, kao na primer u Japanu ili Kini, gde se to smatra uvredljivim. Isto tako, davanje bakšiša više nije deo običaja u Danskoj, ni u Finskoj.

Na drugoj strani, izvesne napojnice obavezne su u Kanadi, Meksiku, SAD-u i Velikoj Britaniji. Takođe su poželjne u Italiji, Španiji, Nemačkoj, Tunisu i Brazilu. I najzad, iako nisu očekivane u Francuskoj i Belgiji, ne znači da su tu manje cenjene.

  • IvanNS

    23.08.2015 21:43
    Nije svuda bas isti koncept
    U Americi, recimo, dosta ljudi ciji posao je da daju neku uslugu, recimo konobari, rade na minimalac, i baksis je nacin da se izbore za sto bolju zaradu, svojim trudom - negde se vrhunski ponasaju, negde ni malo. Takvo je trziste, takva je kultura... tamo.

    Kod nas ima ljudi koji idu u konobarske skole, posto je se to smatra pravim zanatom, i zna se da u odredjenim restoranima sirom ove zemlje ima izvrsnih konobara cija usluga je nezaboravna. Cak je to vise i umetnost nego zanat, i vredi nagraditi.

    Davati baksis nekom ko je samo otkucao na kasi umanjava trud onih koji zaista idu do krajnosti da usluze musterije.
  • Lotre

    23.08.2015 11:35
    Baksis je uvek bio izraz zadovoljstva za izvrsenu uslugu...
    To sto su kreteni ameri uveli 10 % ne treba nikog da zanima.
    Ako je, recimo konobar radio preko one stvari, bez osmeha i interesa da se osecas prijatno, ne vidim nikakav razlog da mu ostavim baksis. Naprotiv, cekacu da mi izbroji kusur do zadnjeg filera.
    Isto tako, berberu kad me lepo osisa ostavim baksis. Ako me olindra, ne dobije baksis, pa nek se misli.

    Mogu prijaviti da u Crnoj Gori NIKAD nisam ostavio baksis. Naprosto, nije bilo prilike.
  • 22.08.2015 10:08
    i ne treba
    realno, zasto onda ne bismo ostavljali baksis od 10% i kasirkama? nekako se par zanimanja izborilo za to, a ispravno bi bilo da su se izborili za normalne plate

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Avion devet sati leteo nikuda

Avion Britiš ervejza se okrenuo na pola puta preko Atlantskog okeana, zbog čega su putnici leteli devet sati nikuda.