Putujte da biste jeli tarantule i svilene bube
Ako imate jak stomak pročitajte deset najneobičnijih specijaliteta iz kuhinja širom sveta. Ko zna možda nešto poželite i da probate.
ŽIVA HOBOTNICA, Koreja
Sanakji je naziv ovog koreanskog specijaliteta, a trik je da se hobotnica iseče dok je živa. Služi se odmah dok se pipci još meškolje!
TORTA OD SVINJSKE KRVI, Tajvan
Ova jedinstveno jelo se priprema od pirinča i tople svinjske krvi. Kada se izmeša i dobro umesi posipa se kikirikijem u prahu i peršunom. Na kraju se oblikuje u tortu i seče. Obično se služi uz sosove kao što su čili ili soja sos.
HAGIS, Škotska
Ovo škotsko jelo sadrži ovčije iznutrice, uključujući jetru, srce i pluća. Priprema se sa seckanim lukom, sirovom govedinom ili ovčetinom na masti, uz dodatak soli i začina.
PRŽENE TARANTULE, Kambodža
Ovaj delikates možete pronaći i na ulicama kambodžanskih gradova, a tarantule su pržene cele sa svim nogama! Oni koji su probali tvrde da imaju fantastičan ukus, malo posoljene i sa dodatkom belog luka tope se u ustima.
PIJANI ŠKAMPI, Kina
Bukvalno pijani. Prvo se dobro namoče u alkohol, pa onda flambiraju i spremni su za jelo. Kažu da je jelo veoma ukusno, ali kako se jede sirovo postoji opasnost od bakterija.
KUVANE SVILENE BUBE, Kina
Ovaj insekt se gaji i prodaje na lokalnom tržištu za kuvanje. Postoji više jela od kuvane svilene bube, a najpoznatija su hrskave bube i ćevapi od svilene bube.
PAPRIKAŠ OD MEDVEĐIH KANDŽI, Kina
Paprikaš od medveđih kandži je poslastica u Kini, Hong Kongu i Tajvanu i bukvalno se prodaje za stotine evra. Za medveđe meso se veruje da leči i deluje kao afrodizijak.
KAZU MAZU, Italija
Pravi se od ovčjeg sira, ali na veoma specifičan način. Kada sir počne da se kvari u njemu se razmnožavaju beli crvi. Oni ispuštaju enzime za varenje koji siru daju poseban ukus i finu teksturu. Poenta je da se jede sa sve crvima.
LING LANG RIBA, Kina
Ova riba je jedinstveni specijalitet. Služi se poluživa! Dok se gornja polovina ribe ne kuva i veoma je živa, donja polovina je dobro pržena i uronjena u slatko - kiseli sos.
KUKURUZNE GLJIVICE, Latinska Amerika
Jelo liči na sivu moždanu masu jer je napravljeno od gljivica koje izazivaju bolest kukuruza. Jelo je zdravo, jer sadrži belančevine, minerale i druge hranljive sastojke.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar