Saznajte šta to imaju da nam ponude i koja jela da probate naši gradovi sa najboljom gastronomskom ponudom.
Beograd - među 20 prestonica sa najboljom gastroponudom
Priču o hrani i hedonizmu, nije moguće ne započeti iz naše prestonice. Beograd je oduvek bio grad koji je usvajao i prihvatao sve ono najvrednije iz Srbije. To važi i za ukuse Srbije - Beograd je mesto gde ćete pronaći gotovo sve što vredi iz sprske kuhinnje.
Da ovo nije subjektivni stav, potvrđuje i lista sajta Bonusetu koji je rangirao evropske prestonice po ponudi hrane. Tako se Beograd našao među dvadeset gradova sa najboljom gatronomskom ppudom prema ovom sajtu. Istraživanje ovog sajta je pokazalo da glavni grad Srbije ima ukupno 1.754 restorana, od kojih se 17 nalazi u čuvenom Michelin vodiču.
Oko deset odsto restorana ima veganski meni, a turisti u glavnom gradu mogu da biraju između 132 različite kuhinje. Ono po čemu se Beograd izdvojio od ostalih evropskih prestonica koje su se našle u top 20 jeste da je prosečan obrok za dvoje 34 evra, što ga čini najjeftinijim među prestonicama koje su uzete u razmatranje.
Novi Sad - grad u kom se nekad dobro jelo, a danas?
Za sada ostajemo na severu Srbije, i odlazimo do Novog Sada. Kako je Novi Sad, slično Beogradu, privukao veliki broj ljudi iz različtih delova Srbije, to je uticalo na njegov meni. Tako danas u Novom Sadu, osim tradicionalnih vojvođanskih jela, možete da probate i jela iz ostalih krajeva Srbije.
Ono što vam savetujemo da ne preskočite nikako jesu zaista kvalitetna fruškogorska vina. Novi Sad nudi jako bogatu ponudu savremenih sortimenata i čine je: italijanski rizling, šardone, župljanka, sovinjon, traminac, zatim neoplanta, sila, rajnski rizling i dr, a za crvena vina: merlo, probus, frankovka, portugizer, kaberne sovinjon, kaberne fran, pino crveni i druga.
Za dezert ipak preporučujemo stare vojvođanske gomboce ili štrudle. Štrudla sa makom možda je i najslavnija, ali ništa manje nisu popularne ni one napunjene višnjama, sirom, jabukom ili orasima.
Gomboce ili knedla sa šljivama karakterističan su dezert ovog podneblja i iako više nisu tako učestale na nedeljnom ručku, još uvek ih možete pronaći na meniju restorana tradicionalne vojvođanske kuhinje.
Sigurni smo da je kuhinju Novog Sada nemoguće isprobati za jedan dan. Stoga preporučujemo jedan produženi vikend, a smeštaj pronađite na
prenoćište Novi Sad. Verujemo da će vam tada postati jasno zašto je baš Novosađanin bio inspirsan da napiše stihove "Al' se nekad dobro jelo".
Zlatibor - mesto na kojem postajete gurman
Selimo se na zapad Srbije i njenog glavnog turističkog i grastronomskog predstavnika - Zlatibor. Sa razvojem ove planine, razvila se i gastronomska ponuda, pa je Zlatbor sada mesto na kom ćete moći da probate vrhunske specijaliete kako iz domaće tako iz internacionalne kuhinje.
Uprkos sjajnoj ponudi hrane iz svetske kuhinje, verujemo da je prva asocijacija na zlatibor - komplet lepinja. Bilo da prolazite ili ostajete u Zlatiboru duže, ovo je jelo koje se po pravilu prvo uzima. I uz njega naravno zlatiborsko kiselo mleko koje se sjajno slaže uz ovo, moramo reći, jako jelo.
Nadaleko je čuven Zlatibor i po mesu i to jagnjećem, i ribljem. Ljubitelji pečenja ne propuštaju posetu selu Mačkat koje je nadaleko čuveno po vrućoj jagnjetini. Ako volite riblje meso, pod obavezno je da probate pastrmku iz reke Ljubišnjice. Ovo je jedinstvena prilika probate svežu pastrmku vrhunskog kvaliteta.
Ne bismo da uvredimo domaćine Zlatibora i tradiciju suvog mesa, pa ćemo vam reći da probate i zlatiborsku pršutu. Suhomesnati proizvodi Zlatibora važe za jedne od najkvalitetnijih kod nas.
Za dezert, probajte jedno jelo koje se ne sreće svuda. Reč je o piti sa šljivama, za koju ugostitelji navode da su gosti ne samo oduševljeni već vrlo često traže recept. U slučaju da već niste, na Zlatiboru sigurno postajete gurman.
Planinski vazduh i mirisi koji vraćaju u detinjstvo vas prosto mame da probate sve iz ponude. Svesni toga da je nemoguće sve to izvesti za jedan dan preporučujemo da rezervišete
prenoćište Zlatibor i na tenane se upoznate sa gastronomskom ponudom ove planine.
Leskovac - ponosni predstavnik juga Srbije
Naše putovanje privodimo kraju na jugu naše zemlje, u Leskovcu. Čitav južni region Srbije se ističe zaista sjajnom gastronomskom ponudom i teško je izdvojiti jedan samo grad. Pa ipak, čini se da grad koji ima svoj ajvar, roštilj, papriku, i mnoge pite, sasvim opravdano zaslužuje da se nađe kao predstavnik ovog dela Srbije.
Koliki je značaj roštilja govori i podatak da je roštilj od 2018. godine i zvanično zaštićeni brend Leskovca. A svi oni koji nisu probali najbolji roštilj na svetu, kako to vole da kažu sami Leskovčani, mogu će to da urade na Roštiljijadi, jednoj najvećih gastronomskih smotri u Srbiji, koja se održava sredinom ili krajem avgusta.
Nadamo se da je ovo virtuelno putovanje pobudilo sva vaša čula i da ste inspirasani na posetu nekom od grada. Mi vam želimo najukusnije putovanje do sad.