Šta vam sve treba za letovanje sa psom u Grčkoj: Papiri za put i saveti veterinara

Svake godine se sve više povećava broj turista koji na letovanje u Grčku žele da povedu i svoje kućne ljubimce, najčešće pse.
 Šta vam sve treba za letovanje sa psom u Grčkoj: Papiri za put i saveti veterinara
Foto: Pixabay
Nekada je razlog za to nemogućnost pronalaska adekvatne osobe za čuvanje dok su vlasnici na odmoru, ali u većini slučajeva najčešće se radi o velikoj želji vlasnika da njihov ljubimac uživa sa njima na moru kao ravnopravni član porodice.
Grčka info prenosi šta sve treba da obezbedimo ukoliko želimo da na more povedemo i psa.
Za ulazak psa (važi i za mačke) iz Srbije na teritoriju EU obavezno je imati:
 
1. Pasoš za životinju (izdaje veterinar nakon čipovanja i vakcinacije)
 
2. Pas mora imati mikročip
 
3. Pas mora biti vakcinisan ili revakcinisan protiv besnila. Kao dokaz da je životinja vakcinisana vlasnik mora priložiti na uvid potvrdu o vakcinaciji - pasoš
 
4. Vlasnik psa mora priložiti rezultat laboratorije ovlašćene od strane Evropske Unije, o urađenom titar testu i to sa graničnim titrom od najmanje 0.5 I.J./ml
 
5. Vlasnik psa mora posedovati Veterinarski sertifikat izdat od strane nadležne veterinarske inspekcije Republike Srbije.
 
Veterinarsko-zdravstveni sertifikat se može izdati isključivo pod uslovom da je prošlo najmanje tri meseca od slanja uzorka krvi na serološko ispitivanje titra na besnilo.
 
Veterinarska inspekcija Republike Srbije nalazi se u ulici Velisava Vulovića 1a na Dedinju (broj telefona 011/66-56-012) i radi 9 do 14 sati.
 
Veterinaski sertifikat u drugim gradovima izdaju nadležne veterinarske inspekcije za taj grad.
 
6. I nakon svega navedenog, 48 sati pre puta neophodno je da kod svog veterinara obavite klinički pregled svog ljubimca i dobijete Potvrdu o zdravstvenom stanju kojom ovlašćeni licencirani veterinar garantuje da Vaš ljubimac ne pokazuje vidne znake kliničkog oboljenja.
 
Savet: ukoliko prvi put putujete sa psom na letovanje, sa pripremom dokumenata započnite najmanje 4-5 meseci pre planiranog datuma putovanja.
 
Gde izvaditi Titar test za psa i koja je cena?
 
Iako mnogi turisti naglašavaju da im službenici na granici nisu tražili ovaj papir, morate znati da je titar test obavezan.
 
• Krv psa za analizu na titar test će uzeti vaš veterinar i poslati ga nekom od kurirskih službi u Pasterovom zavodu u Novom Sadu koji je jedina laboratorija sa sertifikatom Evropske unije za obavljanje ovog testa
 
• Krv se može uzeti minimum 30 dana nakon vakcinacije protiv besnila.
 
• Rezultati titar testa su gotovi 7-10 dana od prijema uzorka krvi. Rezultat se šalje na adresu veterinarske laboratorije koja je poslala uzorak i na adresu vlasnika psa za koji je rađen titar test.
 
• Tri meseca nakon urađenog titar testa psa možete povesti u Grčku
 
• Cena titar testa uključuje testiranje na Pasterovom zavodu i iznosi 6.000 RSD. Dodatno ćete platiti slanje kurirskom službom + uslugu veterinara za vađenje krvi (usluge variraju zavisno od veterinarske ambulante i mogu biti između 1.500 i 3.000 RSD).
 
• Titar test se vadi samo jednom i važi doživotno za pse koji su posle prethodnog testiranja bili redovno revakcinisani u intervalima određenim u uputstvu proizvođača vakcine.
 
Pravila za boravak psa na trajektu u Grčkoj (važi i za mačke)
 
Biće vam drago da znate da sve grčke trajektne i brodske kompanije dozvoljavaju prevoz kućnih ljubimaca, ali važe određeni propisi.
 
• Putnici moraju prilikom rezervacije da naznače da će putovati sa psom.
• Pas mora imati važeći pasoš.
• Pas ne može putovati bez pratnje.
• Vlasnici kućnih ljubimaca su isključivo odgovorni za svaku moguću štetu ili štetu koju njihov ljubimac nanese bilo kojoj trećoj strani.
 
U zavisnosti od kompanije i trajekta ili broda kojim putujete, na brzim trajektima postoje posebne prostorije sa boksovima za pse i mačke, dok neke kompanije (obično sporiji trajekti) nude i određeni broj kabina u kojima su dozvoljeni kućni ljubimci (za ove kabine ne čekajte poslednji trenutak već ih rezervišite unapred, jer je broj kabina ograničen).
 
Ukoliko putujete u kabini koja nije predviđena za kućne ljubimce, vaš pas će morati da bude smešten u posebnu prostoriju sa boksovima (kavezima).
 
Psima nije dozvoljen boravak u zajedničkim prostorijama trajekta, osim ako nisu smešteni u transporter za kućne ljubimce ili ako su na povocu i nose brnjicu. Neke kompanije psima dozvoljavaju boravak isključivo na spoljnim palubama.
 
Veliki psi moraju da nose brnjicu i da budu na povocu kada hodaju po palubi. Pse male veličine vlasnik može držati u naručju.
 
U zavisnosti od grčke trajektne kompanije i rute kojom se plovi, kućni ljubimci mogu putovati besplatno (uglavnom oni manji koji se drže u rukama) ili uz naknadu za posebnu kartu za rezervaciju kabine za kućne ljubimce ili prostorije sa boksovima. Doplata za psa u kabini iznosi oko 50 EUR dok smeštaj u prostoriji sa boksovima košta 20 EUR.
 
Pravila za boravak psa u avionu
 
Za pse koje želite u Grčku da vodite avionom morate imati nosiljku ili transporter propisanih veličina.
 
Ukoliko pas ima težinu do 8 kg može se voziti u putničkom delu aviona, u suprotnom mora putovati u prtljažniku aviona.
 
Cena avionskog transporta psa iz Srbije ka Grčkoj zavisi od linije i plaća se pred svaki let pojedinačno. Kreće se od 45 evra u jednom smeru.
 
Cena avionskog transporta psa na letovima unutar Grčke iznosi 20 evra u jednom smeru.
Saveti veterinara za plivanje psa u moru i boravak na plaži
 
• Kao i ljudi i psi mogu dobiti sunčanicu. Izbegavajte izlaganje psa suncu kada je ono najjače, između 11h i 17h.
 
• Većina pasa voli vodu i plivanje kako bi se rashadili, ali nemojte ih prisiljavati na to ukoliko se plaše
 
• Iako psi instiktivno znaju da plivaju neke rase se brzo umore. Iscrpljeni pas u moru se može utopiti - ne ostavljajte ih u vodi bez nadzora
 
• Nakon plivanja obavezno istuširajte psa običnom vodom kako bi uklonili pesak - šampon nije potreban
 
• Vrućina umara pse, a pregrevanje može biti opasno - neka vaš pas na obali uvek bude u hladovini
 
• Obezbedite mu dovoljno vode za piće
 
• Proverite da li je pesak vreo, jer psi mogu opeći šape na vrelom pesku
 
• Nemojti dozvoliti plivanje psu u moru koje ima talase i jake morske struje
  • AA

    29.07.2023 21:08
    inspekcija
    A i veterinarskoj inspekciji treba platiti 4-5 hiljada. Ne znam za sta, valjda za udaren pecat ili za dangubljenje u kancelariji. Oni ne rade nista, ni pregled ni test, ama bas nista ali moras da im prilozis lovu.
  • Dejan

    29.07.2023 14:25
    T
    Pa jel vi cujete sebe,ravnopravni clan porodice,pa majko mila ovaj svet je otisao u ....
  • @Bb-ns

    29.07.2023 14:17
    Ne verujem nepismenima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja