Šta znači "7500" i drugi tajni kodovi tokom leta avionom

Let avionom može biti neugodno iskustvo. Jake turbulencije nisu jedina stvar koja može neprijatno da vas iznenadi jer je ponekad dovoljno da zbog modnog odabira doživite nezgodan trenutak.
Šta znači "7500" i drugi tajni kodovi tokom leta avionom
Foto: Pixabay
Prema pisanju Daily Telegrapha, osoblje ima gomilu tajnih kodova koje koristi za međusobnu komunikaciju kako ne bi izazvalo paniku među putnicima. 
Osim onih očitih, poput koda "mayday" (eng. "upomoć") koji označava da je avion suočen s neposrednom opasnošću, postoji i kod "pan-pan" koji znači da se nešto pokvarilo. Uz to, neki od kodova su brojevi, a ne reči, a onaj koji stvarno ne želite da čujete na letu je "7500" jer se koristi u slučaju otmice aviona. 
Naravno, ako ste u avionu koji je otet, velika je mogućnost da ćete znati za to pre nego što čujete bilo kakav kod, koji je zapravo namenjen da upozori druge avione i kontrolu saobraćaja o opasnosti. 
 
Osim toga, postoji i kod "7700" koji je opšti signal za hitne slučajeve, dok pomoću koda "7600" pilot signalizira da je izgubio kontakt s tornjem. 
 
Inače, ako ste na aerodromu i čujete nekoga kako izgovara reči "Code Adam", to znači da je na aerodromu izgubljeno dete. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja