Putovanja: Evropa najpopularnija destinacija, a Kinezi najviše troše kako bi putovali

Globalni turizam danas učestvuje sa oko 10 odsto u svetskom BDP-u, a 1990. godine učešće je bilo manje od tri procenta.
Putovanja: Evropa najpopularnija destinacija, a Kinezi najviše troše kako bi putovali
Foto: Pixabay

Broj putnika u 2019. godini bio je 1,5 milijardi, a nakon što je pandemija privremeno zaustavila međunarodna putovanja, turistički sektor je obnovljen 95 odsto, prenosi Biznis.rs.

Prema onome što je moglo da se čuje na UN Svetskoj konferenciji o turizmu, koja je protekle nedelje održana u Rijadu u organizaciji Svetske turističke organizacije (UNWTO) i uz učešće 50 ministara – 70 odsto turizma koncentrisano je u 10 odsto zemalja, prenosi AlArabiaNews.

Manje destinacije moraju da imaju bolju povezanost kako bi bile dostupne turistima. Kao dobar primer uspeha male zemlje istaknut je Barbados, koji je sa Londonom i Njujorkom povezan direktnim avionskim linijama. Ukoliko turisti moraju da promene više letova da bi stigli do destinacije, onda je malo verovatno da će tamo putovati.
 
Njujork i London su važni jer su Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija već decenijama među prvih pet zemalja po ukupnoj sumi novca koju njihovi građani troše na međunarodna turistička putovanja. Pored njih, najviše novca tokom devedesetih godina stizalo je sa turistima iz Nemačke, Francuske i Japana.
 
Kina koja 1995. godine nije bila rangirana među prvih 10, dve godine kasnije ulazi na listu umesto Rusije, a 2009. ulazi među prvih pet umesto Japana. 
 
Kina 2013. prelazi na prvo mesto umesto SAD, a kineski turisti troše više od 216 milijardi dolara godišnje na turistička putovanja.
 
Rekordnih više od 275 milijardi dolara Kinezi su potrošili na turistička putovanja 2017. godine, prema podacima Statiste. 
 
Tokom pandemije 2020. godine, turizam je koštao Kineze nešto više od 120 milijardi dolara, dok su Nemci koji su bili lideri turističke potrošnje 1995. potrošili te godine 64,7 milijardi dolara.
 
Među 10 najpopularnijih svetskih destinacija šest su zemlje Evropske unije – Francuska, Španija, Italija, Nemačka, Grčka i Austrija, navodi Eurostat. Na listi prvih deset su još SAD, Velika Britanija, Meksiko i Turska.
 
Prema podacima UNWTO, zemlje EU ugostile su 45,8 odsto svih turista u prošloj godini.
 
Kada je reč o procentu učešća gostiju iz inostranstva u ukupnom turizmu, prednjače Hrvatska, Malta i Kipar sa više od 90 odsto. 
Nešto manji procenat stranih gostiju zabeležen je u Grčkoj i Luksemburgu, dok su u Sloveniji, Austriji, Španiji i Portugalu gosti iz inostranstva ostvarili između 60 i 70 odsto noćenja.
 
Generalni sekretar UNWTO Zurab Pololikašvili rekao je u Rijadu da će fokus organizacije biti na promovisanju manje poznatih destinacija, kao i na radu sa vladama i privatnim sektorom da se turisti učine otvorenijim u izboru destinacija za putovanje.
 
Generalni sekretar zajedno sa domaćinima učestvovao je u promociji Škole za turizam i ugostiteljstvo u Rijadu u okviru zajedničkog projekta Open Minds, koji uključuje stvaranje novih generacija kvalifikovanih turističkih radnika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja