Ovo je zemlja s najčistijom vodom za kupanje u Evropi: Veoma nam je blizu

Prema nedavno objavljenom izveštaju Evropske komisije i Evropske agencije za životnu sredinu, najčistiju vodu za kupanje ima Hrvatska.
Ovo je zemlja s najčistijom vodom za kupanje u Evropi: Veoma nam je blizu
Foto: Pixabay
Prema poslednjoj godišnjoj proceni vode za kupanje, ogromna većina lokacija u Evropi ispunila je najstrože standarde kvaliteta za kupanje. Ovo predstavlja 85 odsto popularnih evropskih voda za kupanje. Čak 96 odsto svih zvanično identifikovanih voda za kupanje u EU ispunjava minimalne standarde kvaliteta, a samo 1,5 odsto je ocenjeno kao "loše".
Kvalitet vode za kupanje na plažama širom Evrope značajno se poboljšao u proteklih nekoliko decenija, a izveštaj Evropske komisije i Evropske agencije za životnu sredinu, koji je istraživao vodu svih 27 država EU, pokazao je da 99,1 odsto hrvatskih obala ima odličan kvalitet vode - to je 886 od 894 testirana mesta.
Prema Direktivi o vodama za kupanje, vode se procenjuju korišćenjem mikrobioloških podataka kako bi se klasifikovale prema ocenama loše, dovoljno, dobro ili odlično.
 
Drugoplasirana je bila Grčka, a potom slede Kipar i Austrija. 
 
Izveštaj je takođe otkrio da su evropske obalne vode obično čistije od unutrašnjih voda.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Turisti ponovo mogu da idu na Kapri

Popravljen je cevovod koji vodi pijaću vodu na Kapri, pa je turistima dozvoljeno da ponovo posete to italijansko ostrvo, saopštio je u nedelju njegov gradonačelnik Paolo Falko.