MAPA: Interaktivna karta koja pokazuje da li je na hrvatskim plažama čisto more

Ispitivanje kvaliteta mora za kupanje na plažama hrvatskog Jadrana vrši se od sredine maja do početka oktobra, odnosno do kraja sezone kupanja.
MAPA: Interaktivna karta koja pokazuje da li je na hrvatskim plažama čisto more
Foto: 021.rs
Na ovoj interaktivnoj mapi možete proveriti kvalitet mora na plažama Hrvatske.
 
U Republici Hrvatskoj, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatske vode koordiniraju sprovođenje Programa praćenja kvaliteta morskih i površinskih voda za kupanje. Program se redovno realizuje na području sedam primorskih županija i pojedinih jedinica lokalne samouprave, piše Tportal.
Koji su kriterijumi za određivanje kvaliteta mora?
Uredbom su propisani standardi kvaliteta mora za kupanje na plaži, granične vrednosti mikrobioloških pokazatelja i druge karakteristike mora.
 
U odnosu na raniju Uredbu o standardima kvaliteta mora na morskim plažama (Sl.list 33/96), granične vrednosti nove Uredbe su veće jer ispunjavaju kriterijume bezbednosti kvaliteta vode namenjene za kupanje, sport i rekreaciju koji se primenjuju u zemljama Evropske unije, navodi Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije na svojim stranicama.
 
Šta znače oznake na mapi?
 
Dostupne ocene kvaliteta su prikazane obojenim kružnim simbolima u plavoj (odlično), zelenoj (dobro), žutoj (zadovoljavajuće) i crvenoj (nezadovoljavajuće) na Google mapama, kao i brojnim pratećim informacijama (npr. temperatura vazduha i mora, salinitet, pravac kretanja vetar).
 
Rezultati se unose u bazu podataka odmah po završetku analize. Pored procene kvaliteta mora, postoji mogućnost uvida u karakteristike plaža, konfiguraciju, hidrometeorološke karakteristike, opremljenost, dostupnost i fotografije, kao i mogućnost komentarisanja plaža, prijavljivanja zagađenja i predlaganja novih testnih tačaka.
 
Interaktivnu kartu možete pogledati OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Turisti ponovo mogu da idu na Kapri

Popravljen je cevovod koji vodi pijaću vodu na Kapri, pa je turistima dozvoljeno da ponovo posete to italijansko ostrvo, saopštio je u nedelju njegov gradonačelnik Paolo Falko.