Šta je potrebno za put sa ljubimcem u inostranstvo?

Na graničnom prelazu uz svakog ljubimca sa kojim se putuje van Srbije vlasnik mora da priloži zdravstveni sertifikat, kao i zadovoljavajući rezultat testa na Titar antitela, star najmanje tri meseca.
Šta je potrebno za put sa ljubimcem u inostranstvo?
Foto: Pixabay
Načelnica Veterinarske inspekcije Uprave za veterinu Ljiljana Ivanjac upozorava da ljubimac može biti oduzet ako neko, ipak, pokuša da pređe granicu bez neophodne dokumentacije.
 
"Posledice su teške i bolne. Prenošenje ljubimca bez propisane dokumentacije smatra se ilegalnim transportom i može vam se dogoditi da životinja bude oduzeta, a troškove karantina u koji je smeštena nakon toga snosi vlasnik. Ako ne možete da platite karantin, pribegava se odlukama suda tih zemalja i odluka može da bude i eutanazija", rekla je Ivanjac.
Objasnila je da bi vlasnici ljubimaca trebalo da pripreme dokumenta koja sadrže jasnu, čitku vidljivu potvrdu da je pas vakcinisan protiv besnila, odnosno pasoš koji se dobija prilikom mikročipovanja psa ili mačke.
 
"U pasošima su navedene vakcinacije i datumi vakcinacije, a navedena je i vakcinacija protiv besnila. Po Zakonu o veterinarstvu ona je obavezna jednom godišnje. Takođe, potrebno je da psi i mačke budu tretirani protiv endo i ektoparazita. Potrebno je da imate test na Titar antitela", rekla je Ivanjac.
Ukoliko je ljubimac u prošlosti "prošao" Titar test i svake godine vakcinisan na tačno godinu dana od prethodne vakcinacije besnilom, nije potrebno ponavljati Titar test, ali ukoliko nije ili prima prvu vakcinu protiv besnila, životinja može da se testira tek nakon mesec dana od vakcinacije, a sa zadovoljavajući, rezultatom Titar testa da putuje tek tri meseca nakon testiranja.
 
Ivanjac tako upozorava da je potrebno da se sa pripremama za putovanje sa ljubimcem krene na vreme, kao i da se životinja redovno vakciniše protiv besnila svake godine, što je uostalom i zakonska obaveza.
 
"Od momenta vađenja titar antitesta i dobijanja zadovoljavajućeg rezultata, treba da prođe tri meseca da biste uopšte mogli da razmišljate da se vašim ljubimcem otputujete u EU", rekla je Ivanjac.
 
Ukoliko je vlasnik propustio da ovu proceduru obavi na vreme, Ivanjac kaže da za putovanje sa ljubimcem kod "suseda" odnosno u Crnu Goru, BiH i Severnu Makedoniju Titar nije potreban.
 
"Sa našim susedima imamo olakšice, može se proći i samo sa pasošem životinje koji sadrži informacije o redovnom vakcinisanju protiv besnila i zaraznih bolesti, ali je pravilo da životinja ima sertifikat kao potvrdu koju izdaje ovlašćeno lice da je životinja koja putuje sa svojim vlasnikom pregledana i zdrava", objasnila je Ivanjac.
 
One koji sa ljubimcem idu na letovanje avionom Ivanjac upućuje na avio-kompanije i apeluje da tamo provere uslove putovanja.
 
"Svaka avio kompanija ima posebne uslove za transport. Oni mogu zavisiti od veličine životinje, starosti, rase. Najbolje je da vlasnici kontaktiraju avio kompaniju čije će usluge koristiti i upitaju za detalje", rekla je Ivanjac.
 
Apeluje da vlasnici provere šta im je sve tačno potrebno, jer neke zemlje imaju i posebne zahteve.
 
Kada je reč o opštim procedurama, Ivanjac je rekla da građani sve odgovore mogu da dobiju na sajtu Uprave za veterinu i na brojeve telefona koji su tamo navedeni.
  • Laloš

    29.06.2024 18:43
    Sramota je za jednu zemlju da u 21. veku nije na listi "rabies free" zemalja. Zbog toga je potreban nivo titra antitela protiv besnila koji kada se sve skupi i sabere košta sa potvrdom košta oko 15.000 dinara. Zašto je u ovoj zemlji jak lobi da se zemlja ne stavi na listu "rabies free" zemalja? Zato što je to jedan od glavnih načina finansiranja "Pasterovih zavoda" jer pored kućnih ljubimaca i domaća stoka koja se izvozi u EU mora da ima ovaj nalaz i onda se tu nakupi miliona pošto su naši zavodi izgubili mogućnost finansiranja na drugi način jer više ni jedan ne proizvodi vakcine što je nekada bio najvažniji način finansiranja istih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Turisti ponovo mogu da idu na Kapri

Popravljen je cevovod koji vodi pijaću vodu na Kapri, pa je turistima dozvoljeno da ponovo posete to italijansko ostrvo, saopštio je u nedelju njegov gradonačelnik Paolo Falko.