Od sutra skuplje sezonske putarine u Hrvatskoj

Od 1. jula do 30. septembra Hrvatska ponovo uvodi sezonske putarine skuplje za deset odsto, osim za kamione i autobuse, saopšteno je iz Hrvatskih autocesta.  
Od sutra skuplje sezonske putarine u Hrvatskoj
Foto: Pixabay
Tako će od ponedeljka, 1. jula za I grupu vozila cena putarina na auto-putu A1 na deonici od Zagreba do Karlovca koštati 2,80 evra umesto dosadašnjih 2,50 evra, dok se na deonici Zagreb - Dugopolje cena povećava na 26,40 evra umesto dosadašnjih 24 evra. 
 
Deonica auto-putem Zagreb - Rijeka koštaće 10,10 evra, a do sada je bila 9,20 evra, dok će na deonici Zagreb - Goričan koštati 6,40 evra, umesto 5,80 evra, koliko je bilo do sada.  
Deonica Zagreb - Lipovac na A3 poskupljuje na 18,60 evra sa 16,90 evra, a Zagreb - Osijek na 17,70 evra sa 16,10 evra.  
 
Iz HAC-a podsećaju da su sezonske cene putarina uvedene 2017. godine, ali i da se poslednje četiri godine (tokom i nakon kovid pandemije) nisu primenjivale, kao jedna od mera podrške građanima i ekonomiji u turističkoj sezoni.  
Isto tako navode da je HAC ulaskom Hrvatske u evrozonu u konverziji cena putarine zaokruživao iznose na jednu decimalu, čime je korisnicima omogućio niže cene. Na primer, ako je putarina u konverziji iznosila 20,17 evra, HAC ju je zaokružio na 20,10 evra umesto na 20,20 evra.  
 
"Posledično, značajno se povećavaju i troškovi održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja saobraćajem u letnjim mesecima", navodi se u saopštenju HAC-a.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Turisti ponovo mogu da idu na Kapri

Popravljen je cevovod koji vodi pijaću vodu na Kapri, pa je turistima dozvoljeno da ponovo posete to italijansko ostrvo, saopštio je u nedelju njegov gradonačelnik Paolo Falko.