Turisti zbog ekstremnih vrućina sve češće letuju u zemljama sa hladnijom klimom

Globalno zagrevanje i velike vrućine u zemljama južne Evrope tokom leta menjaju navike turista koji sve češće letuju u evropskim zemljama koje imaju hladniju klimu.
Turisti zbog ekstremnih vrućina sve češće letuju u zemljama sa hladnijom klimom
Foto: Pixabay
Prošle godine su prihodi sklandinavskih zemalja od turizma porasli za šest odsto u odnosu na 2022. godinu na 124 milijarde dolara, prenosi Blumberg.
Broj letnjih rezervacija u državama Skandinavije je porastao za 27 odsto u odnosu na prošlo leto, pošto su rezervacije u smeštajnim objektima u Švedskoj porasle za 47 odsto međugodišnje, a rezervacije na Islandu za 49 odsto.
 
Poređenja radi, broj rezervacija za letovanje u Italiji je porastao samo za tri odsto u odnosu na prošlo leto. 
Stručnjaci iz oblasti turizma ranije su primetili da je globalno zagrevanje postalo uzrok novog trenda na turističkom tržištu, takozvanog rashladnog turizma (coolcationing).
 
Poslednjih godina zemlje južne Evrope se sve češće suočavaju sa ekstremnim letnjim vrućinama, koje su ponekad praćene šumskim požarima, što utiče na ponašanje turista koji radije biraju druge destinacije za letovanje.
 
Evropska komisija je prošle godine objavila analizu mogućeg uticaja klimatskih promena na evropski turizam.
  • svašta

    05.07.2024 14:20
    @M.L
    "Ljudskom telu prija temperatura njegovog tela 36 do 37 maksimalno..."

    Ne, ljudskom telu ne prija ta temperatura, jer je jednaka temperaturi tela, i telo na njoj ne može normalno da se hladi. Ljudskom telu prija temperaratura do maksimalno nekih 26 stepeni. Ako ti prija 36 do 37, onda podesi klimu u stanu na 30 pa uživaj u "prijanju".
  • Dodjos

    05.07.2024 11:54
    @alooo
    Mislis da je jeftinije nego u Grckoj i CG ? Hahahahahah kakvo neznanje. Ti letujes na strandu, vidim ja
  • Gorm

    05.07.2024 11:25
    @aloooo
    Jasno ti je da turizam u skandinavskim zemljama nije baš sveti gral jeftinoće?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Ljudi dolaze u ovaj grad da umru

Neki ostanu samo nekoliko dana, drugi čekaju decenijama, ali mnogi stariji indijski hinduisti mirni su i uvereni da će im hodočašće ka smrti doneti večni mir.