Vlasti Kopenhagena žele da im dolaze kulturni i lepo vaspitani turisti: Evo šta su spremili za njih

Turistička organizacija Kopenhagena uvela je program za podsticanje društveno i ekološki odgovornog turizma.
Vlasti Kopenhagena žele da im dolaze kulturni i lepo vaspitani turisti: Evo šta su spremili za njih
Foto: Pixabay
Prema svemu sudeći, Kopenhagen na taj način nastoji da privuče samo turiste koji su pristojni i dobro vaspitani, piše "Gardijan".
 
List navodi da će biti nagrađivani oni koji odluče da se voze biciklom, da koriste javni prevoz, učestvuju u nekim poslovima kao što je baštovanstvo ili sakupljanje smeća na pristaništu ili u gradskim parkovima.
Oni koji ponesu svoje višekratne šolje za kafu mogu očekivati besplatan napitak na odabranim mestima, dok ostale pogodnosti za dobro ponašanje uključuju besplatan koktel u baru ili dodatno vreme provedeno u kompleksu veštačkih skijaških staza u gradu.
 
Aaro Hansen iz Turističke organizacije Kopenhagena izjavio je da je cilj da se putovanja učine održivijim.
 
"Želimo da posetioci donose svesnije, klimatski prihvatljivije odluke i na taj način da, nadamo se, imaju korisnije iskustvo putovanja", naveo je Hansen.
Prema njegovim rečima, namera je da se obezbedi da se turizam, umesto da bude teret za životnu sredinu, transformiše u snagu za pozitivne promene. Hansen kaže da bi program, prihvatanjem elemenata takozvane ekonomije iskustva, podstakao i pozitivnije susrete turista i lokalnog stanovništva.
 
Brojni gradovi u svetu suočili su se sa problemima zbog velikog broja turista, među njima i Barselona, zbog čega su na nedavnom protestu lokalnog stanovništva turisti prskani iz vodenih pištolja.
 
Turisti koji posećuju Veneciju na jedan dan sada moraju da plaćaju novu dnevnu taksu od 5 evra, dok su turisti u Dubrovniku od nedavno pozvani da izbegavaju kotrljanje kofera zbog buke koju prave dok se kreću kaldrmisanim ulicama.
 
Majorka, Ibica i druga Balearska ostrva su uvela stroga ograničenja u konzumiranju alkohola, a druge popularne turističke destinacije eksperimentišu sa nizom različitih mera kako bi kontrolisale broj posetilaca - od ulaznica do uvođenja zaštićenih zona u koje može da uđe ograničen broj posetilaca.
  • Bosanac iz Nova Sada

    15.07.2024 18:30
    Novi Sad i turizam
    ... pa ko ne želi uredne, kultivisane, platežno sposobne i potošački raspoložene...?
  • Mary Poppins

    15.07.2024 12:56
    Pametni ljudi.šta će im neko da ih dzepari, laže,krade, prlja grad, siluje ,pljuje po ulici
  • /

    15.07.2024 12:23
    /
    ako tamo vozite bicikli po stazi obratite paznju, jednosmerne su.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja