Objavljena nova lista najmoćnijih pasoša na svetu: Singapur ima najjači, Srbija na 34. mestu

Šta je crveno spolja, ljubičasto iznutra i omogućava vam pristup do 195 destinacija širom sveta bez vize?
Objavljena nova lista najmoćnijih pasoša na svetu: Singapur ima najjači, Srbija na 34. mestu
Foto: Pixabay
To je singapurski pasoš i upravo je proglašen za najmoćniji putni dokument na svetu u kvartalnoj rang listi pasoša sa najvećim međunarodnim uticajem.
 
Poslednjih 19 godina, Henley Passport Index, koji je kreirala svetska savetodavna firma za državljanstvo i boravak "Henley & Partners", sa sedištem u Londonu, prati globalne slobode u 227 zemalja i teritorija širom sveta, koristeći podatke Međunarodnog udruženja za vazdušni saobraćaj (IATA).
Sledeći pasoši koji su blizu svetskoj popularnosti Singapura su pasoši Japana, Nemačke, Francuske, Italije i Španije, koji zajedno zauzimaju drugo mesto i čiji građani mogu da putuju bez viza na 192 destinacije.
 
Na trećem mestu na rang listi slede Južna Koreja, Švedska, Finska, Austrija, Irska, Luksemburg i Holandija, koje sve imaju privilegiju bezviznih izleta do 191 destinacije.
 
Velika Britanija, koja je 2014. godine držala prvo mesto zajedno sa Sjedinjenim Državama, nalazi se na četvrtom mestu (190 destinacija), pored Novog Zelanda, Norveške, Belgije, Danske i Švajcarske.
 
Australija i Portugal dele peto mesto (189 destinacija), dok su SAD pale na osmo mesto, sa bezviznim pristupom za 186 destinacija.
 
Deveto mesto dele Estonija, Litvanija i Ujedinjeni Arapski Emirati sa 185 destinacija na koje se može bez vize.
U top 10 ušla je Slovenija, (zajedno sa Islandom, Letonijom i Slovačkom) sa čijim pasošima se bez viza putuje u 184 zemlje.
 
Srbija je na 34. mestu, sa 140 destinacija na koje se može bez vize.
 
Ima i drugih indeksa
 
Lista Henley & Partners je jedan od nekoliko indeksa koje su kreirale finansijske kompanije za rangiranje globalnih pasoša prema pristupu koji pružaju svojim građanima.
 
Indeks pasoša kompanije Arton Capital uzima u obzir pasoše 193 zemlje članice Ujedinjenih nacija i šest teritorija - Tajvana, Makaa, Hong Konga, Kosova, palestinskih teritorija i Vatikana. Teritorije pripojene drugim zemljama su isključene.
Takođe se ažurira u realnom vremenu tokom cele godine, ali se njegovi podaci prikupljaju pomnim praćenjem portala pojedinih vlada. To je alat "za ljude koji putuju, kako bi pružili tačne informacije koje su im jednostavne za pristup za potrebe putovanja", rekao je osnivač Arton Capitala Armand Arton za CNN 2022.
 
Artonov Global Passport Power Rank 2024 stavlja Ujedinjene Arapske Emirate na prvo mesto, sa ocenom bez vize/viza po dolasku od 179.
 
Što se tiče drugog mesta, to je Španija (sa ocenom 178), dok Francuska, Nemačka, Italija Holandija, Luksemburg, Austrija i Švajcarska imaju po 177 i zajedno su na 3. mestu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja