Japanski restorani turistima naplaćuju punu cenu, a lokalcima daju popust

Japan se nakon pandemije suočava s prekomernim turizmom - zbog toga su nedavno u Tokiju zabranili alkohol na ulici, a sada su preduzeli još jednu meru koja će im barem malo olakšati život.
Japanski restorani turistima naplaćuju punu cenu, a lokalcima daju popust
Foto: Pixabay
Japan se za turiste potpuno otvorio tek u jesen 2022. nakon ukidanja svih ograničenja zbog pandemije. Ove godine, podstaknuti slabim jenom koji je pao na najniži nivo u odnosu na dolar u poslednjih nekoliko decenija, turisti su se vratili u velikom broju, što Japancima zadaje probleme.
 
Iako Japan nikada nije bio odredište poznato po visokim cenama za strance, zbog prekomernog turizma i slabljenja lokalne valute morali su korigovati cene za strance. Sada turistima u restoranima naplaćuju po punoj ceni, a lokalcima daju popust.
"Ljudi kažu da je to diskriminacija, ali stvarno nam je teško da uslužujemo strance i to je izvan naših mogućnosti", rekao je za CNN Šogo Jonemitsu, koji vodi restoran s morskim plodovima u Šibuji, užurbanoj trgovačkoj četvrti Tokija.
 
On tvrdi da turistima ne naplaćuje dodatno. Njima naplaćuje po onoj ceni koja je istaknuta na jelovniku, a lokalnim stanovnicima nudi popust od 1.000 jena, što je oko šest evra. A mnogi japanski ugostitelji smatraju da različite cene mogu biti efikasan način borbe protiv prekomernog turizma i da tako neće oterati verne lokalne kupce.
Jonemitsu je za CNN dodao da je u svom restoranu s morskom hranom morao da zaposli dodatno osoblje koje govori engleski da prima narudžbine, obrađuje rezervacije i objašnjava turistima sve, od toga kako razlikovati sašimi i hranu s roštilja do toga gde staviti svoj prtljag, što je i njemu dodatni trošak, pa je to još jedan razlog zašto je uveo različite cene.
 
Iako je to novi fenomen u Japanu, razlike u cenama prilično su uobičajene u drugim delovima sveta. Budući da su niže cene za lokalce često napisane na njihovom jeziku, strani turisti možda ni ne znaju da su platili više.
  • Неко тамо

    05.08.2024 01:41
    Овако и треба. По странцима да се удри а мање цене за домаће.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Avion devet sati leteo nikuda

Avion Britiš ervejza se okrenuo na pola puta preko Atlantskog okeana, zbog čega su putnici leteli devet sati nikuda.