Halkidiki je pobednik kopneno-putničkog turizma za letnju sezonu 2024

Iako je turistička sezona u Halkidikiju ove godine počela kasnije, očekuje se da će završiti sa sličnim brojem posetilaca kao prošle godine.
Gregoris Tasios, predsednik Udruženja hotelijera Halkidikija, izjavio je da, iako je sezona bila kraća za oko 20 dana, regija je i dalje imala veliki broj posetilaca, posebno onih koji su putovali automobilom iz susednih zemalja. 
 
Ono što privlači sve veći broj turista u ovaj deo Grčke su povoljniji aranžmani nego na grčkim ostrvima, umerenija klima, predivna priroda (borove šume), peskovite plaže na Sitoniji i bogata Grčka tradicija.
"Imali smo veliku posećenost u maju zbog Uskrsa, ali glavni dolasci su počeli oko 20. juna. Prošle godine sezona je trajala 100 dana, uglavnom zbog turista koji su dolazili sa Balkana, ali ove godine je seozna nešto krača - oko 80 dana", objasnio je Tasios.
 
Naveo je da je došlo do povećanja broja posetilaca iz zemalja poput Kosova, Bosne i Turske, pri čemu su mnogi turski turisti preferirali prvi i drugi "prst" Halkidikija.
Oko 50% svih turista stiglo je kopnenim putem, što znači da je gotovo milion posetilaca došlo automobilom. Mnogi su birali hotele, dok su drugi izabrali iznajmljivanje privatnog smeštaja ili kratkoročne boravke, što je, prema Tasiosu, izazvalo zabrinutost zbog nepoštene konkurencije.
 
Poziv za poboljšanje granične infrastrukture
 
Tasios je istakao potrebu za poboljšanjem infrastrukture na kopnenim granicama i predložio osnivanje Turističkog observatorijuma kako bi se bolje pratio broj dolazaka kopnenim putem. Naglasio je da trenutno ne postoji način da se broje posetioci po nacionalnosti.
 
Većina turista koji dolaze automobilom u Halkidiki dolazi iz Rumunije, Bugarske i Srbije. Tasios očekuje da će hoteli u regiji ostvariti rezultate slične prošlogodišnjim, sa sezonom koja će verovatno završiti sredinom oktobra, podstaknuta povećanjem broja posetilaca iz zapadne Evrope u septembru.
 
 
 Foto: VisitSithonia
 
Rumuni, Srbi i Bugari predvode auto turizam 
 
Rumunija, Bugarska i Srbija su glavne zemlje koje dovode turiste autobilima i autobusima u Grčku. Glavne destinacije za rumunske putnike su Bugarska, Grčka i Turska. Međutim, tekući radovi na Mostu prijateljstva između Rumunije i Bugarske, zajedno sa dugim čekanjima, mogu uticati na tok turista u ove zemlje, prema rečima Đorđa Kakutisa, šefa Grčke turističke kancelarije (EOT) u Srbiji, koji takođe nadgleda Rumuniju.
 
Za Rumune koji putuju automobilom, popularne destinacije u Grčkoj su Tasos, Halkidiki, Pieria, Kavala, Lefkada, Samotraki i Evija. Lefkada je u poslednje vreme postala popularnija zbog lakog pristupa kopnenim putem, iako postoje i direktni letovi za Aktion.
U Bugarskoj, auto turizam ostaje intenzivnog intenziteta, sa glavnim destinacijama kao što su Halkidiki i priobalna područja Istočne Makedonije i Trakije, poput Kavale i Nea Peramosa. Više od 96% bugarskih turista putuje samostalno, uglavnom automobilom.
 
Laki pristup Srbije auto-putem do Grčke nastavlja da podržava kopneni turizam. Broj srpskih turista koji ulaze u Grčku značajno je porastao ove godine. 
 
Prema podacima Udruženja turističkih agenata Srbije (Y.U.T.A.), letnja sezona ide dobro, a Grčka ostaje glavni izbor za srpske turiste. Očekuje se da će više od milion Srba posetiti Grčku ove godine, sa popularnim destinacijama koje uključuju Halkidiki (Sitonija), Pieriju, Jonska ostrva, Tasos, Skijatos, Krf i Evia.

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Ljudi dolaze u ovaj grad da umru

Neki ostanu samo nekoliko dana, drugi čekaju decenijama, ali mnogi stariji indijski hinduisti mirni su i uvereni da će im hodočašće ka smrti doneti večni mir.