Da li znate pravila za nošenje alkohola u prtljagu?

Kada se pripremate za putovanje, često se pojavljuje pitanje kako pravilno preneti alkohol u svom prtljagu koji se predaje.
Bilo da planirate da ponesete poklone za prijatelje ili želite da uživate u omiljenom piću tokom odmora, važno je da znate pravila i regulative kako biste izbegli neprijatna iznenađenja na aerodromu ili prilikom dolaska na odredište.
 
Količina i pakovanje su bitni
 
Jedno od osnovnih pravila za nošenje alkohola u prtljagu je količina koju možete poneti. Prema međunarodnim standardima, možete preneti do 5 litara alkohola po osobi, ali ovo može varirati u zavisnosti od avio-kompanije i zemlje destinacije. Alkohol treba da bude u originalno zatvorenoj ambalaži, a najbolje je koristiti specijalne torbe za staklene boce kako biste izbegli oštećenje i curenje.
Da li znate maksimalni procenat alkohola dozvoljen za prevoz u prtljagu?
 
Alkohol koji nosite u prtljagu mora imati najviše 70% alkohola. Alkohol sa višim procentom obično nije dozvoljen za prevoz zbog opasnosti od zapaljenja. Ovo pravilo važi za većinu avio-kompanija i zemalja, ali je uvek dobro proveriti specifična pravila pre putovanja.
Lokalne regulative i carina
 
Svaka zemlja ima svoje regulative u vezi sa prevozom alkohola, što može uključivati carinske propise i poreze. Ako prelazite određene količine alkohola, možda ćete biti obavezni da prijavite alkohol prilikom dolaska i platite carinske takse. Informišite se o pravilima zemlje u koju putujete kako biste izbegli neprijatnosti.
 
Kako pravilno pakovati alkohol za bezbedan transport u prtljagu?
 
Da biste zaštitili alkohol od oštećenja, koristite specijalne torbe koje su napravljene za transport staklenih boca. Ove torbe obično imaju zaštitu od udara i sprečavaju curenje, što može biti od pomoći tokom putovanja.
 
Provera pravila avio-kompanije
 
Pre nego što krenete na put, proverite specifična pravila i ograničenja avio-kompanije koju koristite. Svaka kompanija može imati svoje smernice u vezi sa količinom alkohola i načinom pakovanja. Ako ste u nedoumici, obratite se avio-kompaniji za dodatne informacije.
 
Pripremite se za carinsku kontrolu
 
Ukoliko nosite alkohol u prtljagu, budite spremni na moguću carinsku kontrolu prilikom dolaska na odredište. Pripremite sve potrebne dokumente i račune koji mogu biti zahtevani tokom carinskog postupka. 
 
Takođe, imajte na umu da neke zemlje imaju ograničenja za uvoz alkohola, pa se uverite da ste upoznati sa zakonima i regulativama zemlje u koju putujete.
 
 
Foto: Elements.envato.com 
 
Pravila za nošenje alkohola u Crnoj Gori
 
U Crnoj Gori, možete preneti do 1 litra alkohola po osobi u prtljagu, dok su količine veće obično predmet carinske provere i mogu zahtevati dodatne takse. Uvek proverite specifične carinske propise pre nego što putujete i rezervišete avio karte Beograd-Podgorica, na vreme kako biste izbegli neprijatnosti.
 
Koja su pravila za nošenje alkohola u prtljagu unutar Evropske Unije?
 
U Evropskoj Uniji, pravila za nošenje alkohola u prtljagu su relativno fleksibilna, ali i dalje postoje ograničenja. Generalno, možete preneti do 10 litara alkohola sa niskim procentom i do 1 litra alkohola sa visokim procentom bez potrebe za carinjenjem.
 
Sjedinjene Američke Države
 
U Sjedinjenim Američkim Državama, pravila mogu varirati od države do države. Generalno, možete preneti do 1 litra alkohola po osobi u prtljagu, ali uvek proverite specifične propise za svoju destinaciju. U Aziji i Africi, pravila mogu biti stroža, a količine alkohola koje možete preneti često su ograničene. U nekim zemljama može biti potrebno da platite carinske takse ili se pridržavate dodatnih regulativa.
Španija
 
Kada putujete za Barselonu, pravila za nošenje alkohola u prtljagu su u skladu sa regulativama Evropske Unije. To znači da možete preneti do 10 litara alkohola sa niskim procentom i do 1 litra alkohola sa visokim procentom bez potrebe za carinjenjem, pod uslovom da se ne radi o komercijalnoj količini, stoga ukoliko planirate putovanje u ovu zemlju letovi za Barselonu su česti, a pravila za unošenje alkohola ne tako stroga. 
 
Obratite pažnju na pravila 
 
Nošenje alkohola u prtljagu koji se predaje može biti jednostavno ako znate pravila i regulative koje se odnose na vašu destinaciju. Odgovarajuće pakovanje, poštovanje količinskih ograničenja i razumevanje carinskih propisa pomoći će vam da izbegnete neprijatnosti i uživate u putovanju.
 
Da biste znali kako savladati tehniku putovanja na budžetu - saveti i trikovi mogu vam dodatno olakšati pripreme i omogućiti vam da uštedite novac. Pre nego što krenete na put, uvek proverite pravila avio-kompanije i zemlje u koju putujete kako biste bili sigurni da je sve u skladu sa zakonom.

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Ljudi dolaze u ovaj grad da umru

Neki ostanu samo nekoliko dana, drugi čekaju decenijama, ali mnogi stariji indijski hinduisti mirni su i uvereni da će im hodočašće ka smrti doneti večni mir.