Nemački stručnjak: Železnice na Balkanu su beznadežan slučaj

"Balkanske zemlje su pomalo beznadežan slučaj za putovanje vozom", piše nemački dnevnik "Merkur", najčitaniji u Bavarskoj.
Nemački stručnjak: Železnice na Balkanu su beznadežan slučaj
Foto: 021.rs
Balkan je po železnici "najveće siroče" Evrope, izjavio je za "Merkur" stručnjak za železnički prevoz Sebastijan Vilken.
 
"U Srbiji, Hrvatskoj ili Bosni i Hercegovini putovanje vozom jednostavno ne funkcioniše dobro", rekao je Vilken, koji izdaje njuzleter "Cugpost".
Rekao je da je slično i u baltičkim zemljama Letoniji, Litvaniji i Estoniji, "ali tamo se upravo puno investira pa se stanje popravilao, a na Balkanu je pomalo beznadežno".
 
On je ocenio da je za putovanja vozom uzor Švajcarska gde se "niko ne trudi da kupi rezervaciju, pošto uvek ima mesta, a ako nema, sledeći vozi polazi već za 20 minuta".
U Francuskoj je, s druge strane, potpuno drugačije: bez rezervacije se ne može ući u brzi voz TGV. I dok ti brzi vozovi dobro funkcionišu između velikih gradova, problem može da nastane ako neko preseda i želi da nastavi regionalnom železničkom linijom.
 
Razlog je to što TGV uglavnom staje na sopstvenim stanicama, koje su često izmeštene i ponekad jako loše povezane sa regionalnom mrežom. U takvim slučajevima, kaže Vilken, putnik mora da juri, nađe taksi i odveze se do regionalne stanice da bi uhvatio priključak.
 
Njegova ocena železničkog sistema u Francuskoj nije naročito pozitivna, a kaže da je slično i u Španiji.
 
Nasuprot tome kaže da je u Skandinaviji putovanje vozom dobro i često iznenađujuće jeftino.
 
U skandinavskim zemljama ima manje veza, ali sve funkcionišu, i to upravo uz presedanje. U te veze se, prema njegovim rečima, putnici mogu pouzdati.
 
Putovanje vozovima, makar turističko, prijatno je i u Velikoj Britaniji gde se sa kartom "Interejl" može putovati jeftino i komforno, rekao je Vilken.
  • Spiridon Kopicl

    03.09.2024 12:07
    Idrzite, za samo 4 godine stizu leteci automobili, dont vori bro
  • Primus

    01.09.2024 22:54
    nisu 'pomalo' beznadežan slučaj. ONE SU POTPUNO BEZNADEŽAN SLUČAJ !!
  • duplo hmm

    01.09.2024 18:50
    nisi u toku

    hm?
    01.09.2024 • 17:17
    Ne znam kako se u ovu izjavu uklapa to da DB, nemacka drzavna kompanija, vrsi zavrsna testiranja brze pruge izmedju Novog Sada i Subotice, a prethodno su testirali deonicu Beograd - Novi Sad? Drugo, sav kontejnerski saobracaj za veci deo Evrope iz Kine ide preko luka u Pireju i Solunu i zavisi od srpske zeleznice! Rijeka, Kopar i Bar nemaju takvu mogucnost prihvata kontejnera kao ove dve luke.

    Mozda se uklapa tako sto nije vise drzavna?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Ljudi dolaze u ovaj grad da umru

Neki ostanu samo nekoliko dana, drugi čekaju decenijama, ali mnogi stariji indijski hinduisti mirni su i uvereni da će im hodočašće ka smrti doneti večni mir.